آخرین اخبار

آلودگی و تخریب، تهدیدی جدی برای سلامت خاک است



به گزارش خبرنگار برنا، صفدر نیازی معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: ۹۵ درصد غذای انسان از زمین تأمین می‌شود و این منابع در چرخه اکوسیستمی نقش حیاتی دارند.

وی افزود: خاک یکی از منابعی است که در کاهش آلودگی نقش مؤثری ایفا می‌کند. بشر از گذشته زیرساخت زیست‌گاه خود را در خاک بنا نهاده و خداوند خاک را برای آرامش و زیست بشر خلق کرده است.

نیازی همچنین به جایگاه ویژه خاک در فرهنگ دینی و اجتماعی اشاره کرد و اظهار داشت: خاک جزو مطهرات است و اهمیت آن در زندگی انسان از نظر معنوی و مادی غیرقابل انکار است.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، با تأکید بر اهمیت حفاظت از خاک گفت: خاک یکی از حیاتی‌ترین منابع برای بشر است و باید به‌طور ویژه مراقب آن باشیم. آلودگی و تخریب، دو عامل اصلی تهدیدکننده سلامت خاک به شمار می‌روند.

وی در توضیح مصادیق تخریب خاک اظهار داشت: ساخت‌وسازهای بشری، فرسایش و تغییر کاربری‌های غیرمجاز از جمله عواملی هستند که به تخریب خاک منجر می‌شوند.

معاون آب و خاک همچنین به تهدیدات ناشی از آلودگی اشاره و تصریح کرد: پساب‌ها، آلودگی‌های شیمیایی و استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی از مهم‌ترین عوامل آلودگی خاک به شمار می‌روند که تأثیرات جبران‌ناپذیری بر چرخه زیستی و کشاورزی می‌گذارند.

نیازی بر ضرورت مدیریت و برنامه‌ریزی برای حفظ سلامت خاک تأکید کرد و این موضوع را یکی از اولویت‌های اصلی وزارت جهاد کشاورزی دانست.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی به تصویب قانون خاک در سال ۹۸ اشاره کرد و گفت: این قانون در ۲۶ ماده، به‌طور جامع و کامل تدوین شد و پس از آن، آیین‌نامه اجرایی آن در سال گذشته در ۳۱ ماده ابلاغ شد. این قانون به‌ویژه برای ۱۶ دستگاه اجرایی تکالیف مشخصی را تعیین کرده است.

وی افزود: در راستای حفاظت از خاک، دو اقدام اصلی در دستور کار داریم. نخست، ایجاد یک گفتمان‌سازی عمومی است تا همه افراد مرتبط با خاک، از اهمیت آن آگاه شوند و بدانند چگونه با مشکلات آن مقابله کنند.

معاون آب و خاک با اشاره به فعالیت‌های صورت‌گرفته برای گفتمان‌سازی، گفت: در سال‌های اخیر، حدود ۳۴۰۰ رویداد در سایت رسمی وزارت جهاد کشاورزی ثبت شده است و بیش از ۲۹۶ همایش، کنفرانس و گردهمایی برگزار کرده‌ایم. علاوه بر این، ۱۶۵۹ برنامه آموزشی برای کارشناسان و ۷۵۵ دوره آموزشی در شهرستان‌ها برگزار شده است.

او همچنین به فعالیت‌های دیگر در راستای گفتمان‌سازی اشاره کرد و گفت: در ۱۱ نماز جمعه در شهرهای مختلف، به موضوع خاک پرداخته شد و همچنین ۲۰۰ آزمایش خاک انجام شده که ۱۶۹ مورد آن با اردو و بازدید همراه بوده است. همچنین، در ۴۰۸ مورد، مقامات ملی و استانی در این برنامه‌ها حضور داشته و از خادمان خاک تقدیر به‌عمل آمده است.

رتبه اول کشور در گفتمان‌سازی خاک و چالش‌های آلودگی و فرسایش خاک

معاون آب و خاک وزارت جهاد، به موفقیت‌های کشور در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: سال گذشته، ایران در حوزه گفتمان‌سازی و حفاظت از خاک، توسط فائو در بین کشورهای دیگر رتبه اول را کسب کرد.

وی همچنین به چالش‌های موجود در حفاظت از خاک پرداخت و اظهار داشت: آلودگی ناشی از پساب‌ها، از جمله پساب‌های شهری، بیمارستانی و صنعتی، به همراه سموم و کودهای شیمیایی، یکی از تهدیدات جدی خاک است. همچنین، فرسایش خاک در کشور به شدت بالا بوده و به حدود ۱۶.۵ تن می‌رسد که رقمی نگران‌کننده است. شوری خاک نیز یکی دیگر از تهدیدات عمده برای سلامت خاک به شمار می‌رود.

نیازی به برنامه‌های جهانی برای مدیریت پایدار خاک اشاره کرد و گفت: سازمان فائو از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ را به‌عنوان سال‌های مدیریت پایدار خاک نامگذاری کرده بود، هدف این بود که تعامل بشر با خاک به‌گونه‌ای باشد که به حالت پایدار برسیم. سال ۲۰۲۴ نیز به‌عنوان سال سنجش، پایش و مدیریت خاک نامگذاری شده است.

ادامه دارد…

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا