بیاعتبارسازی نتانیاهو با حکم دیوان بینالمللی کیفری
علی بیگدلی، کارشناس مسائل بینالمللی و استاد بازنشسته دانشگاه شهید بهشتی، در گفتوگو با ایکنا، درباره رأی دیوان کیفری بینالمللی (دیوان لاهه) درخصوص بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق این رژیم به دلیل ارتکاب جنایات جنگی، گفت: این یک حکم نمادین نیست و موضع جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نخستوزیر کانادا برای محترم شمردن این حکم قابل توجه است.
وی با بیان اینکه در اتحادیه اروپا بسیاری از کشورها نیز نسبت به عدم پذیرش این حکم واکنش نشان دادهاند، اظهار کرد: حکمی که دادگاه بینالمللی کیفری صادر میکند، الزامآور و لازمالاجرا نیست یعنی برخی از کشورها میتوانند بگویند ما این حکم را نمیپذیریم و برای آنها مشکلی نیز پیش نخواهد آمد. به عبارتی کشورها موظف به اجرای حکم صادر شده توسط دادگاه بینالمللی کیفری نیستند؛ مصداق آن نیز حکم محکومیت پوتین توسط همین دادگاه به نسلکشی است اما میبینیم که پوتین به خیلی از کشورها سفر میکند.
بیشتر بخوانید:
بیگدلی ادامه داد: هنگامی که کشور مقصد با کشور مبدأ هماهنگ باشد و کشور مقصد برای تأمین امنیت سفر نخستوزیر اسرائیل به خاک خود اعلام آمادگی کند، آن هنگام بنیامین نتانیاهو میتواند این سفر را انجام دهد و هیچ اتفاقی نیز نمیافتد و حتماً این کار را نیز خواهد کرد.
کارشناس مسائل بینالمللی تصریح کرد: از سوی دیگر سابقه نشان داده است نتانیاهو خیلی اهل سفر به کشورهای خارجی نیست اما سفر به آمریکا بحث جداگانهای است. البته همه 28 کشور اروپایی نیز حکم دادگاه را رعایت نکردهاند اما رئیسجمهور فرانسه گفته ما این حکم را رعایت خواهیم کرد بنابراین رعایت حکم صادره برای همه کشورهای اروپایی یا حتی کشورهای عضو الزامآور نیست. این حکم اجرایی است و دنبال آن تنبیهی نیست بلکه بستگی به این دارد کشور میزبان تا چه اندازه رغبت میکند یا اجازه میدهد شخص میهمان به کشورش بیاید.
اخراج اسرائیل از سازمان ملل نیازمند رأیگیری
بیگدلی درباره فضای جهانی ایجادشده علیه نتانیاهو با حکم صادرشده دادگاه بینالمللی کیفری، اظهار کرد: این حکم به مانند قطعنامههای شورای امنیت است. حکم صادر شده از جهت اعتبار و تشخص برای نتانیاهو و گالانت سنگین بوده و لطمهای به حیثیت آنها زده که انتظار نداشتند. به همین دلیل کنگره آمریکا و کاخ سفید واکنش بسیار شدیداللحنی نشان دادند. بنابراین صدور این حکم از لحاظ اعتبار بینالمللی به زیان نتانیاهو و گالانت تمام شده است، همانطور که به زیان پوتین نیز تمام شده بود. دقیقاً مصداق حکم صادر شده برای پوتین از سوی این دادگاه است که به بسیاری از کشورها رفتو آمدها سفرهای دیپلماتیک دارد و حتی ممکن است در آینده نیز به کشور ما بیاید لذا مصونیت را میتواند دولت میزبان برای پوتین فراهم کند.
وی درباره تأثیر این حکم در فراهم کردن فضای لازم برای اخراج اسرائیل از سازمان ملل گفت: اخراج اسرائیل از سازمان ملل نیازمند رأیگیری در مجمع عمومی است و صرفاً با پیشنهاد چند کشور نمیتوان عضوی را از این سازمان بیرون کرد مگر اینکه اتفاق خاصی بیفتند.
بیگدلی در پایان گفت: کشورهای عضو سازمان ملل میتوانند حکم صادرشده دادگاه بینالمللی کیفری درخصوص بازداشت این دو جنایتکار را به مجمع عمومی سازمان ملل ببرند و اگر نتیجه رأیگیری 50 +1 باشد، اسرائیل را از سازمان ملل اخراج کنند.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید