ضرورت تخصیص منابع حاصل از اخذ جریمه صنایع متخلف در تولید برق تجدیدپذیر به اکوسیستم اقتصاد دانشبنیان
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری برنا، انرژیهای پاک و تجدیدپذیر طی سالهای اخیر مورد توجه جدی کشورهای مختلف قرار گرفتهاند. این نوع انرژی به جهات مختلف سودمند هستند. اولین موضوع این که آنها تمام شدنی نیستند و از این نظر بسیار به صرفه هستند. از سوی دیگر، این منابع انرژی به لحاظ محیط زیستی بسیار فایده دارند و به محیط زیست صدمه نمی-زنند. در دسترس بودن نیز از دیگر ویژگیهای مثبت انرژیهای تجدیدپذیر محسوب میشوند.
مجلس با عنایت به اهمیت دسترسی به انرژیهای تجدیدپذیر به تصویب ماده 16 قانون جهش تولید دانشبنیان در زمینه تولید برق تجدیدپذیر توسط صنایع مبادرت کرده است. اما از شواهد این طور برمیآید که هنوز آن طور که شایسته است، به اهمیت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر واقف نیستیم. زیرا این بند قانونی توسط صنایع اجرایی نشده و وزارت نیرو نیز به وظیفه خودش مبنی بر محاسبه برق مصرفی صنایع متخلف بر اساس تعرفه برق تجدیدپذیر عمل نکرده است!
بر اساس قانون، باید منابع حاصل از محاسبه برق مصرفی صنایع بر اساس تعرفه برق تجدیدپذیر به صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انتقال داده شود. صندوق به اعطای وام به بخش خصوصی برای تأسیس نیروگاههای کوچک مقیاس تجدیدپذیر اقدام میکند. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز به شرکتهای دانشبنیان که در حوزه تجدیدپذیر فعالیت دارند، مساعدت خواهد کرد. به این ترتیب، زمینه برای سرمایهگذاری در حوزه تجدیدپذیر فراهم میشود.
تورج امرایی معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری برنا درباره لزوم اجرای ماده 16 قانون جهش تولید دانشبنیان و تخصیص منابع حاصله به صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار داشت: در حال حاضر با ناترازی برق در کشور مواجه هستیم و باید برایش چاره-اندیشی کنیم. به طور کلی، کشورهای مختلف در دنیا در حال گذار از سوختهای فسیلی به سوختهای پاک هستند. ما به دلیل مشکل در تأمین منابع فسیلی بیشتر به این گذار نیاز داریم. باید این روند تسهیل شود و با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به حل و فصل مشکلات مبادرت کنیم.
وی ادامه داد: ماده 16 قانون جهش تولید دانشبنیان به صورت کامل تدابیر لازم را برای تولید برق تجدیدپذیر توسط صنایع پیشبینی کرده است. اجرای این ماده میتواند کمک زیادی به حل مشکلات در حوزه برق بکند. اگر وزارت نیرو به وظیفهاش عمل کند و به اخذ تعرفه برق صنایع متخلف با تعرفه برق تجدیدپذیر بپردازد و آن را در اختیار صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری قرار دهد، این منابع در حوزه تجدیدپذیر به کار گرفته میشود و نتایج خوبی به دست میآید.
این کارشناس خاطرنشان کرد: متأسفانه تا الان هیچ مبلغی توسط وزارت نیرو از محل برخورد با صنایع متخلف تولید برق تجدیدپذیر به صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیامده است. این روند به معنای ایجاد اخلال در روند دستیابی به فناوریهای مورد نیاز در حوزه تجدیدپذیر است و نتایج منفی برایمان دارد.
امرایی گفت: بر اساس ماده 16 قانون جهش تولید دانشبنیان صنایع موظف شدهاند از سال 1402 سالانه یک درصد از برق مصرفی خود را از منابع تجدیدپذیر تأمین کنند و تا 5 سال آتی این میزان را به 5 درصد برسانند. بنابراین، در سال جاری صنایعی که بالای 1 مگاوات مصرف برق دارند، باید 2 درصد از برق مصرفیشان را از این طریق تولید میکردند که عملاً این اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: دستگاههای مشمول ماده 5 نیز باید سالانه 5 درصد از برق مصرفیشان را از محل منابع تجدیدپذیر تأمین کنند و در سال جاری باید به تولید 10 درصد از برق مصرفیشان از این منابع اقدام میکردند. این اقدام نیز رخ نداده است.
این کارشناس تصریح کرد: با توجه به ناترازیای که در حوزه برق شاهد هستیم، اجرای ماده 16 قانون جهش تولید دانشبنیان ضرورت دارد. در همین راستا باید وزارت نیرو در زمینه اخذ قیمت برق تجدیدپذیر از صنایع خاطی اقدام کند و منابع آن را در اختیار بخش علم و فناوری قرار دهد تا اولا شاهد توسعه احداث نیروگاههای تجدیدپذیر باشیم و با تحقق انتقال منابع به معاونت علمی و فناوری زمینه را برای توسعه فناوریهای تجدیدپذیر فراهم میکند.
امرایی در پایان متذکر شد: اگر توجه جدی به توسعه فناوریهای حوزه تجدیدپذیر نداشته باشیم، از روند جهانی که در این زمینه ایجاد شده است، عقب میمانیم. دنیا در حال گذار از سوختهای فسیلی به انرژیهای تجدیدپذیر است و عدم اجرای قوانین مصوب در این زمینه مشکلات جدی در آینده نزدیک برایمان ایجاد میکند.
انتهای پیام/
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید