ضرورت نظارت بر نئوبانکها و پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین طلا
حسین محمودی اصل، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با ایکنا، درباره فعالیت نئوبانکها و تأثیر آنها بر روند نقدینگی در نظام گفت: معمولاً نئوبانکها در زمره ابزارهای مختلف مالی و بانکی شناخته میشوند و نقش مهمی در تسریع و تسهیل ارائه خدمات بانکی دارند البته به شرط اینکه از عملکردشان ارزیابی درستی صورت گیرد و تحت نظارتهای مستقیم و مستمر قرار داشته باشند و در چنین حالتی است که میتوانند به اقتصاد کشور کمک کنند.
وی افزود: شرایط اقتصادی ایران متفاوت است، یعنی گاهاً اتفاق افتاده ابزارهای نوین مالی به جای تسهیلگری، به ضد منافع مالی و بانکی تبدیل شده و اتفاقات ناگواری را رقم زدهاند. اگر نظارتی بر عملکرد نئوبانکها نباشد، امکان دارد مباحثی مانند رانت، فساد، خلق پول، هدایت غیرصحیح منابع و حتی پولشویی اتفاق بیفتد و لذا ضرورت دارد نئوبانکها ضابطهمند شوند تا هم مانع رشد قارچگونه آنها شده و هم به خلق پول و افزایش نقدینگی دامن نزنند.
احتمال «خالیفروشی» در پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین طلا
این کارشناس اقتصادی در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به پلتفرمهای خرید و فروش طلای آنلاین که این روزها تبلیغات آن در سطح شهرهای کلان به وفور دیده میشود، تأکید کرد: نئوبانکها و پلتفرمهای خرید و فروش طلای آنلاین از ابزارهای نوین مالی در جهان محسوب میشوند ولی در کشورهای موفق فعالیت همه اینها به پشتوانه ذخایرشان است؛ یعنی اگر طلایی به فروش میرسانند به همان میزان، ذخایر طلا دارند یا اگر تسهیلاتی ارائه میدهند به هیچوجه خلق پولی صورت نمیگیرد بلکه از محل ذخایر مالی، تسهیلات را پرداخت میکنند.
محمودی اصل ادامه داد: در ایران نسبت به چنین پلتفرمهایی اعتماد اندکی وجود دارد؛ چون مردم نگران تکرار ماجرای سکه ثامن یا مؤسسات مالی ورشکسته هستند و از بیم اینکه مبادا پلتفرمهای خرید و فروش طلای آنلاین به «خالیفروشی» مبادرت ورزند، ریسک سرمایهگذاری در چنین پلتفرمهایی را به آسانی نمیپذیرند. البته دلیل اصلی به ضعف در نظارتها بازمیگردد، اگر نظارتها قوی میبود قطعاً ایران به یک کشور پیشرو در این عرصه تبدیل میشد.
نئوبانکها عملکردشان را شفاف کنند
وی با بیان اینکه باید نئوبانکها عملکرد خود را شفاف کنند، گفت: یکی از ابهاماتی که در خصوص عملکرد نئوبانکها وجود دارد آن است که مشخص نیست سرمایههای مردم و پولهای سپردهشده در کدام بخش سرمایهگذاری میشوند یا اینکه بعضاً در نئوبانکها خرید و فروش صندوقهای بورسی یا خرید و فروش طلا اتفاق میافتد که ابتدا باید مشخص کنند ارائه چنین خدماتی برایشان تعریف شده است یا خیر. همچنین باید شفافسازی کنند که آیا قدرت نقدشوندگی دارند و در شرایط خاص مانند ریزش یا صعود قیمتها میتوانند پاسخگوی حجم انبوهی از درخواستهای مرتبط با ابطال، برداشت یا واریز باشند.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: متأسفانه در ایران، افراد هر کاری را که علاقه دارند انجام میدهند و بدون بررسی و نظارتهای کافی به کپیبرداری صرف از پلتفرمهای خارجی میپردازند؛ در صورتی که باید منابع، ذخایر و تعهدات لازم را به همراه داشته باشند. نگرانی ما این است در خلأ رعایت این پیششرطها و به اسم حمایت از کسبوکارهای نوین، زدوبندهایی صورت گیرد که در نهایت مردم متضرر شوند. انتظار ما این است همانطور که بر بانکها و شرکتهای بورسی نظارت میشود بر نئوبانکها و پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین طلا هم نظارت قوی وجود داشته باشد تا تجربههای تلخ سابق تکرار نشوند.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید