پایان مبهم خاموشیها
ابتدا اعلام شد که خاموشیها بهدلیل سلامت مردم و جلوگیری از مازوتسوزی اعمال میشود که بررسیها نشان داد ذخایر نفتگاز نیروگاهها کاهش شدیدی داشته و با توجه به ناترازی گاز در فصل سرما، زمستان با قطعی گسترده برق مواجه خواهیم شد؛ به همین دلیل دولت برای جلوگیری از خاموش نشدن نیروگاهها در زمستان، محدودیتهای برق را از ۲۰ آبان با قطعی دو ساعته برق بخش خانگی آغاز کرد.با توجه به تصمیم دولت برای برنامه خاموشیهای برق، این موضوع در دستور کار مجلس قرار گرفت و بهارستان دیروز میزبان وزرای نفت و نیرو بود تا مشخص شود که علت اصلی خاموشیها چیست؟ در این جلسه اعلام شد که بهدلیل کاهش میزان گاز تحویلی برای تولید برق، نیروگاهها از ذخایر نفتگاز استفاده کردهاند و سطح این ذخایر به کمترین میزان خود رسیده که برای تولید برق در زمستان خاموش خواهند شد.
ضربه ناترازی انرژی به صنعت
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تأمین انرژی پایدار برای مصرف، ایجاد ارزشافزوده، تضمین رشد اقتصادی و افزایش تولید ناخالص داخلی ازوظایف اصلی وزارتخانههای نیرو ونفت است، گفت: ناترازی انرژی باعث زمین خوردن صنایع و دولت شده است. محمدباقر قالیباف در نشست علنی مجلس با اشاره به ناترازی وقطعی برق صنعت، اظهار کرد:صنایع در تابستان ۱.۵درصد درتولید و در نتیجه در رشد اقتصادی خود افت داشتند که به معنای خسارت هم به تولیدکننده و هم به دولت است که نمیتواند از محل سود آنها مالیات دریافت کند، لذا هم تولیدکننده و هم دولت زمین خوردند. وی ادامه داد: مسائل امروز ما بسیار پیچیدهتر از سوزاندن یا نسوزاندن مازوت است. وزارت نفت و نیرو قول دادند تا با همکاری یکدیگر سوخترسانی کنند تا قطعی برق نداشته باشیم؛ با این حال آیا مشکل مردم حل میشود؟ همین مشکلات کوچک نشاندهنده عمق مشکلات بزرگ و ناترازیهاست. حل این مشکلات باید با عزم و اراده مجلس، دولت و همراهی مردم باشد.
قاچاق روزانه ۳۰ میلیون لیتر فرآورده نفتی
قالیباف بیان کرد: روزانه شاهد قاچاق ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر فرآورده از کشور هستیم که بیتردید سازماندهی شده است. مراکز تولید و مصرفکنندگان اصلی، اولین تهیهکنندگان این قاچاق هستند. آیا نباید برای این موضوع چارهاندیشی کرد؟ مهم این است که این مسأله را به رسمیت بشناسیم. رئیس مجلس ادامه داد: براساس قانون برنامه، باید سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی برای مدیریت بهینه ناترازی انرژی، زیر نظر رئیسجمهور تشکیل شود اما این اقدام صورت نگرفته است. وی با تأکید بر اینکه امروز برای حل مشکل معیشت مردم، رشد اقتصادی و ثبات اقتصادی هیچ پیشرانی مهمتر از انرژی در کشور وجود ندارد، گفت: طی پنج سال میتوانیم همت کنیم و سالی هفت تا هشت میلیارد دلار درآمد ازحوزه بهینهسازی، با کنترل هدررفتها کسب کنیم و با جلوگیری از بیعرضگیهای مدیریتی، این درآمد را کسب کرده و به چرخه تولید بازگردانیم.
تولید ۳۲ درصد برق دنیا با زغالسنگ
قالیباف گفت: ۳۲ درصد تولید برق دنیا هنوز با زغالسنگ انجام میشود و مابیش از۱.۲میلیاردتن زغال قابل حرارتی در طبس داریم که روی زمین مانده ونیروگاه زغالسنگ۱۶۰۰مگاواتی آنجا قریب به۲۰ سال است که تنها۲۵درصد پیشرفت داشته است. ماحتی ۸ درصد هم تولید برق از طریق زغالسنگ نداریم و۹۲درصد گاز مصرف میکنیم. اینها سیاستگذاری بوده ومقصرآن مردم نیستند وباید پاسخگو باشیم، لذا این مشکلات نهادی و سیاستگذاریها را باید حل کنید تا مردم نیز ما را همراهی کنند.
خاموشیها اعمال نمیشود
وزیر نیرو نیزدر این جلسه با بیان اینکه رشد مصرف برق در جهان ۳.۴برابر و در ایران ۲۳برابر شده است، گفت: میانگین رشد مصرف پیک سالانه طی ۱۰سال گذشته حدود ۴.۷درصد بوده که امسال با افزایش ۶۵۰۰ مگاواتی به۸.۷درصد یعنی دو برابر رسیده است.عباس علیآبادی افزود: تاکنون ۱۵۰۰ مگاوات از نیروگاههای ناتمامی در کشور بهرهبرداری شده و ۱۵۰۰ مگاوات تا پیک سال آینده به مدار تولید میآید. همچنین بیش از ۳۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تا پیک سال آینده وارد مدار میشود.وی ادامه داد: چالش این روزهای ما، تأمین سوخت نیروگاهها در زمستان است که افزایش رشد مصرف خانگی باعث شده نیروگاهها برای تولید برق کافی دچار مشکل شوند. وزیر نیرو با اشاره به اینکه کاهش سوخت تحویلی به نیروگاهها و ضرورت استفاده از مخازن گازوئیل بهعنوان سوخت جایگزین باعث شده ظرفیت این مخازن کاهش یابد، گفت: به این دلیل، عملا نمیتوان از ظرفیت نیروگاههای موجود که آمادگی کامل برای تولید دارند، استفاده کرد؛ از اینرو ناچار به برنامهریزی برای محدودیتها شدیم. علیآبادی اضافه کرد: خوشبختانه باهمکاری وزارت نفت، گاز تحویلی به نیروگاهها افزایش یافت و با تحویل سوخت مناسب به نیروگاهها،ضمن برطرف شدن محدودیتهای تأمین برق، ذخیرهسازی گازوئیل در نیروگاهها نیز درحال افزایش است. وی گفت: مصرف مازوت نیز در نیروگاهها با بهینهسازی سوخت آنها در دستور کار قرار گرفته که از این طریق میتوان از ظرفیت نیروگاههای مازوتسوز نیز بدون ایجاد نگرانی برای شهروندان حداکثر استفاده را کرد. وزیر نیرو با بیان اینکه در حال حاضر در تأمین و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم و تمام نیروگاهها در مدار است، گفت: اگر روند تحویل سوخت به همین کیفیت تداوم داشته باشد، مشکل خاموشی نخواهیم داشت.
تحویل سوخت به نیروگاهها بدون مشکل
وزیر نفت نیز در جلسه علنی مجلس گفت:خوشبختانه ذخایر نفتکوره در وضعیت مناسبی قراردارد و در این رابطه برای تحویل به نیروگاهها هیچ مشکلی نداریم. محسن پاکنژاد بیان کرد: ازابتدای سال۱۴۰۳سطح ذخایر گازوئیل نیروگاه در وضعیت مطلوبی نبود و ۲۹۰ میلیون لیتر بود و ۸۲۰ میلیون لیتر نسبت به زمان مشابه در سال گذشته کمتر بوده است. وی ادامه داد: نیروگاهها بهطور متوسط ۲۲ میلیون لیتر از ۱۰مردادماه تاکنون مصرف کردهاند که تا ۴۰ میلیون لیتر معادل آن باعث کاهش ذخایر نفتگاز نیروگاهی شده و با وجود سطح پایین ذخایر نفتی، ۱۳۰میلیون لیتر گازوئیل طی تیر و مرداد امسال صادر شده است. پاکنژاد گفت: در۳۱مرداد امسال موجودی نفتگاز نیروگاهها یک میلیارد و۸۰۰میلیون لیتر بوده که نسبت به زمان مشابه درسال گذشته ۴۳ درصد کمتر بوده است. وزیر نفت ادامه داد: برنامهریزی برای سوآپ گاز بهعنوان یکی از راهکارها برای افزایش سوخت نیروگاهها انجام شده و در حال نهایی شدن است و همچنین برنامهریزی برای واردات نفتگاز هم به نحو مطلوبی انجام شده و نسبت به سال گذشته به مراتب افزایش یافته است.
عدم تأمین گاز مورد نیاز برای سوخت نیروگاهها
رئیس کمیته برق کمیسیون انرژی مجلس در نشست علنی مجلس گزارش کمیسیون انرژی مجلس درخصوص قطعی برق در فصل سرد و تامین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور را قرائت کردوگفت: یکی ازدلایل اصلی کمبود احتمالی برق در زمستان، عدم هماهنگی وزارتخانههای نفت و نیرو برای پیشبینی و مدیریت صحیح ذخایر سوخت مایع نیروگاهی است. احمد مرادی افزود: نیروگاههای حرارتی با مصرف حدود ۳۰ درصد از کل گاز کشور، یکی از مصرفکنندگان اصلی گاز طبیعی هستند که تولید ۹۲ درصد برق کشور به آنها وابسته است. وی افزود: امکان کمبود عرضه برق و بروز خاموشی در ماههای سرد سال نیز به دلیل محدودیت در تامین سوخت نیروگاهها وجود دارد.
سوخت تامین شود، خاموشی نداریم
سخنگوی صنعت برق گفت:درحال حاضر ظرفیت نیروگاهها و شبکههای برق کشور درصورت تامین سوخت مکفی به نیروگاهها بیش از نیاز مصرف مشترکان است. مصطفی رجبیمشهدی افزود: خوشبختانه در چند روز گذشته روند تأمین سوخت نیروگاههابهبودیافته بهطوریکه مخازن سوخت نیروگاهی۳درصد افزایش داشته وخاموشیخانگی درحالحاضر اعمال نمیشود.وی ادامه داد: در صورت ادامه روند فعلی تأمین سوخت نیروگاهها، صنعت برق آمادگی کامل برای تولید برق دارد و چنانچه سوخت تحویلی کاهش یابد، برنامهریزی لازم برای مدیریت مصرف در سایر بخشها را باید اجرایی کنیم. مدیرعامل توانیر از مردم درخواست کرد تا در مصرف برق و گاز صرفهجویی کنند.با این حال مسئولان وزارت نیرو دیروز اعلام کردند که با تامین سوخت مورد نیازنیروگاه ها خاموشیها اعمال نخواهد شد و اگر سوخت تامین نشود، قطعی برق اجتنابناپذیر است.
منبع خبر: جام جم آنلاین
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید