«فارس» سرزمین یاقوت های سرخ ایران
خبرگزاری مهر، گروه استانها- بهنام بهترینژاد: پاییز فصل آمدن دانههای سرخ، ترش و شیرین انار است که طعم جذاب آن طرفداران زیادی داشته و خواص بی نظیرش آن را به محبوبیت خاصی رسانده است.
انار مهمان خاص و ویژه آئین شب یلدا و رُب به دست آمده از آن یکی از چاشنیهای محبوب و پر و پا قرص سفره مردم است.
محبوبیت این میوه پرطرفدار ریشه در تاریخ سرزمین ایران دارد، به طوری که در فرهنگ اساطیر ایرانی انار نماد کثرت، فراوانی، جاودانگی و باروری بوده حتی در برخی نقلهای تاریخی اسفندیار شاهزاده کیانی با خوردن انار رویینتن شد و از ریختن خون سیاوش روی زمین گیاهی رویید که به آن گیاه سیاوشان در اصل همان انار بوده، میگویند و فرهاد کوهکن با شنیدن خبر مرگ شیرین با تیشه به فرق خود زد و در جایی که خون او به زمین ریخت، درخت انار رشد کرد.
همچنین از دوران هخامنشیان گوشواره طلا بهشکل انار در کردستان به دست آمده که در گنجینه موزه ملی ایران نگهداری میشود و در نقش برجستههای این دوره، نقشی شبیه به گل انار در تخت جمشید و دیگر آثار معماری و هنری باقی مانده است، مانند سنگنگاره معروف خزانه که پادشاه هخامنشی را در حال پذیرفتن نمایندگان سرزمینهای شاهنشاهی بزرگ هخامنشی به حضور خویش نشان میدهد؛ در حالی که به نشانه صلح و دوستی گلی درشت را در دست دارد که احتمال میرود گل انار باشد و حتی در دورانهای اشکانی و ساسانی نیز انار جزو نقش مایههای هنری و معماری است.
استان فارس با تولید ۳۴ درصد انار کشور نخستین تولیدکننده این محصول در سطح کشور محسوب میشود و ۱۰ شهرستان فارس این محصول را کاشت و برداشت میکنند.
انار برداشت شده از باغات فارس علاوه بر مصارف داخلی به کشورهای کره جنوبی، روسیه، کشورهای آسیای میانه، کشورهای حوزه خلیج فارس و برخی کشورهای اروپایی صادر میشود.
در این زمینه برای اطلاع بیشتر از تولید این محصول پر طرفدار به سراغ معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی فارس رفتیم.
مجیدرضا پاکاری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه فارس در رتبه اول سطح زیر کشت و تولید انار در کشور است، گفت: ۳۴ درصد تولید انار کشور و ۲۹ درصد سطح زیرکشت انار کشور متعلق به استان فارس است.
وی ادامه داد: ۱۰ قطب تولید انار در استان فارس به ترتیب سطح زیر کشت شامل شهرستانهای داراب، خفر، نی ریز، شیراز، استهبان، بختگان، فسا، کازرون، ارسنجان و مرودشت که ارقام مهم و مرغوب استان فارس شامل رباب، فاروق، بریت، میخوش، اشکفتو، اتابکی، شیرین، شهوار، کدرو و واندرفول است.
پاکیاری افزود: سطح زیر کشت بارور انار در استان فارس ۲۶ هزار هکتار با تولید ۴۵۰ هزار تن و متوسط عملکرد ۳/۱۷ تن در هر هکتار است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی فارس با اشاره به طعمهای ترش، شیرین و ملس انار گفت: انار از نظر طعم، شامل سه دسته بوده که در مصارف مختلف استفاده میشود، همچنین صنایع فرآوری از انارهای ترش و میخوش برای تهیه رب انار، کنسانتره و نارمالت استفاده میکنند.
وی ادامه داد: انار دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان، فیبر، کلسیم و ویتامین سی است و خواص سیستمی فراوانی دارد که از جمله آن میتوان به حمایت از سیستم قلبی، جلوگیری از التهاب و افزایش سطح انرژی اشاره کرد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی فارس در مورد صادرات این محصول افزود: علاوه بر تأمین نیاز کشور، محصول انار از مبدا استان فارس به کشورهای مغولستان، اسلوونی، ازبکستان، آذربایجان، ارمنستان، روسیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود.
پاکیاری عمده مشکلات محصول انار را آفات کرم گلوگاه و مگس مدیترانه ای و همچنین کاهش کمی و کیفی آب آبیاری و بسته بندیهای استاندارد بین المللی برای صادرات این محصول مهم عنوان کرد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی فارس، با بیان ظرفیتهای موجود برای کاشت، برداشت و نگهداری این محصول در استان تصریح کرد: وضعیت انبار و سردخانه برای محصول انار در استان به تعداد ۹۴ واحد و ظرفیت اسمی ۱۴۸ هزار و ۷۰۰ تن میباشد که واحدهای فرآوری از قبیل بسته بندی، کنسانتره انار، رب انار، سس انار و آب انار به تعداد ۸۷ واحد به ظرفیت اسمی ۲۵۲ هزار و ۷۰۰ تن در استان موجود است.
منبع :مهر
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید