ایران یک ساز و کار دیپلماتیک را برای حل بحران سوریه شکل دهد + صوت
حشمتالله فلاحتپیشه، عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، در گفتوگو با ایکنا درباره بحران اخیر سوریه پس از آتشبس لبنان گفت: ریشه اصلی تحولات سوریه به ناکارآمدی دولت بشار اسد باز میگردد.
وی ادامه داد: دوستی و دشمنی کشورهای دنیا زمانی واقعیت خود را نشان میدهد که هر کشور بتواند حاکمیت، امنیت ملی و تمامیت ارضی خود را شکل دهد و از آن محافظت کند.
بیشتر بخوانید:
عدم تلاش دولت مرکزی برای رفع اختلافات داخلی
رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: بشار اسد پس از سقوط داعش عملاً فرصت داشت در قالب یک برنامه دموکراتیک اختلافات درونی را رفع کند و امنیت و حاکمیت را در سوریه ایجاد کند و تمامیت ارضی کشور خود را شکل دهد. هرچند برخی از بازیگران مثل ترکیه و رژیم صهیونیستی مدام سعی میکردند سوریه به سمت آرامش حرکت نکند اما در سمت دیگر دولت مرکزی سوریه تلاش نکرد با گروههایی چون کُردها و برخی از ناراضیان سیاسی و غیر مسلح، رفع اختلاف کند.
وی تصریح کرد: حتی دولت بشار اسد سعی نکرد با ایجاد یک نظام دموکراتیک، بهانه را از گروههای مسلحی که به خاطر عدم اصلاحات سیاسی، در پی مبارزه مسلحانه بودند، بگیرد.
عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی با تبیین مجموعه شرایطی که منجر به شکلگیری این اتفاقات شد، اظهار کرد: منطقه غرب آسیا چنین منطقهای است و همه کشورهای خاورمیانه از جمله ایران باید بدانند دستاوردها در خاورمیانه به سختی بدست میآید اما به راحتی از دست میرود.
واقعیت تحولات خاورمیانه
وی ادامه داد: پنج سال طول کشید تا حلب آزاد شد، خونهای زیادی ریخته شد و هزینههای بالایی پرداخت شد اما اینک تنها در دو روز، حلب سقوط کرد؛ این واقعیت تحولات خاورمیانه است. بنابراین کشورها باید از فرصتها استفاده کنند و جمهوری اسلامی ایران نیز در شرایط کنونی باید به سمت شکلدهی یک ساز و کار دیپلماتیک برای حل بحران سوریه حرکت کند.
فلاحتپیشه درباره سفرهای اخیر وزیر امور خارجه به دمشق و آنکارا، اظهار کرد: دیدارهای خوبی انجام شد اما به شرط اینکه به ساز و کار دیپلماتیک منتهی شود. حتی کشورهایی چون ترکیه نباید از آنچه میگذرد، دچار غرور شوند هر چند که بخش عمده مسلحین مرتبط با ترکیه هستند اما واقعیت این است که بحران در مرزهای ترکیه، سرزمینهای اشغالی و برخی از کشورهای منطقه است که بیشترین نقش را در این بحران دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تأکید کرد: اگر این بحران به راهحل دیپلماتیک نرسد، آسیب اول آن متوجه همسایگان سوریه به ویژه ترکیه و بعد رژیم صهیونیستی خواهد بود لذا به سود همگان است به سمت راهحلی تنشزدا حرکت کنند.
بازگشت گروههای سلفی با چهره اصلاح شده
وی با بیان اینکه چهره اصلاح شده امروز گروههای سلفی نباید کشورهای منطقه را دچار فریب کند، افزود: سلفیون سوریه مانند طالبان دوم با چهره جدید بازگشتهاند اما اگر مستقر شوند همان روشهای حذفی گذشته را اجرا میکنند و عامل ناامنی خواهند شد. به نفع همگان است برای مقابله با بحران به راهحل دیپلماتیک برسند و برای رفع مشکلات بلندمدت سوریه، ساز و کار دموکراتیک شکل بگیرد.
نماینده ادوار مجلس درباره نقش عوامل خارجی به ویژه صهیونیستها در تحولات سوریه، گفت: واقعیت این است که تحولات سوریه برخلاف آنچه گفته شده حتی صهیونیستها را به شدت نگران کرده چرا که دو فلسفه جنگ آخرالزمانی در منطقه وجود دارد؛ یکی فلسفه جنگ آخرالزمانی سلفیون منطقه با یهودیان و دیگری فلسفه جنگ آخرالزمانی ارتدوکسهای یهودی با مسلمانان.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: اکنون جریاناتی در سوریه شکل گرفته که هرچند شعارهایی علیه ایران سر میدهند اما در نهایت فاصله زیادی بین گروههای سلفی و مرزهای اسرائیل نیست و در بلندمدت نیز این موضوع میتواند دامن آنها را بگیرد به عبارت دیگر بذری که صهیونیستها کاشتند اثر آن به ضرر آنها خواهد بود همانطور که بذری که ترکها کاشتند باعث ناامنی مرز ترکیه خواهد شد.
فلاحتپیشه در پایان گفت: در شرایط کنونی هم ترکها و هم صهیونیستها سعی میکنند از این موضوع برای پیشبرد اهداف کوتاهمدت خود استفاده کنند اما در بلندمدت دود آشفتگی سوریه به چشم اسرائیل و ترکیه خواهد رفت.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید