آخرین اخبار

بورس یا ارزهای دیجیتال؛ کدام به نفع زنجیره تأمین مالی است؟


اله مراد سیف

اله‌مراد سیف، عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین(ع) در گفت‌وگو با ایکنا، درباره نقش بورس و ارزهای دیجیتال در تقویت زنجیره تأمین مالی فعالیت‌های مولد اقتصادی گفت: بورس نقش و جایگاه مهمی در اقتصاد ملی دارد؛ زیرا ارتباط مستقیم با بخش تولید برقرار می‌کند. در فضایی که تولید اصل قرار می‌گیرد، بورس به عنوان سازوکاری برای تأمین مالی تولید و پیوند زدن سرمایه‌های خرد به تولید به ایفای نقش می‌پردازد البته به شرط اینکه ابزارهای لازم به منظور مهندسی صحیح در نظر گرفته شوند و از سوی دیگر ثبات اقتصادی را هم مدنظر قرار داد.

وی افزود: بنا به دلایلی در شرایط کنونی ارزهای دیجیتال نمی‌توانند به جایگاه بورس در حوزه تأمین مالی واحدهای تولیدی دست پیدا کنند؛ زیرا در اقتصاد ایران ارزهای دیجیتال مبنای قانونی ندارند و سازوکاری برای نظارت بر اینها در دسترس نیست. حتی در کشورهای توسعه‌یافته میان رمزارزها و بازار بورس و تأمین مالی واحدهای تولیدی هیچ‌گونه ارتباطی وجود ندارد.

کارکرد ریال دیجیتال

این کارشناس اقتصادی با اشاره به کارکرد ریال دیجیتال گفت: ریال دیجیتال کارکرد متفاوتی با ارزهای دیجیتال دارد؛ در واقع این نوع پول رمزنگاری‌شده همان ریال است که با هدف حصول اطمینان از تراکنش‌‎های ریالی خلق شده، به عبارت بهتر از این طریق می‌توان مطمئن شد آیا تراکنش‌های ریالی به سمت تولید یا بورس هدایت شده‌اند یا خیر؟ به طور کلی بانک مرکزی از این طریق درصدد خلق سازوکار جدید بانکی برآمده تا هزینه تراکنش‌ها را کاهش و تأمین مالی را با سهولت بیشتر انجام دهد و لذا اصلاً نباید آن را به معنای خلق پول جدید تفسیر کرد. این اتفاق نوعی تسهیل در سرعت نقل و انتقال ریال را به همراه دارد.

سیف بیان کرد: اگر می‌خواهیم ریال دیجیتال را در تراکنش‌‎های مالی بین‌المللی مطرح کنیم، نیازمند پیش‌فرض‌هایی اعم از افزایش ارزش و جایگاه ریال در منطقه و تقویت پول ملی هستیم. در مقعطع کنونی نباید انتظار معجزه از ریال دیجیتال داشت.

از آنجا که ارزهای دیجیتال در شرایط ابهام قانونی به سر می‌برند و به رسمیت شناخته نشده‌اند، به جای فرصت می‌توانند تهدید باشند. از طریق ارزهای دیجیتال پدیده فرار سرمایه اتفاق خواهد افتاد و امکان دارد ارزهای حاصل از فعالیت اقتصادی  به چرخه اقتصاد ایران بازنگردند و از طریق صرافی‌ها  به خارج از کشور منتقل شوند. تا زمانی که سازوکاری برای ارزهای دیجیتال اندیشیده نشود و بر عملکرد صرافی‌های رمزارزها نظارت وجود نداشته باشد، امکان سوءاستفاده  بیش از مزایای آن است.

ضرورت نظارت بر کارکرد ارزهای دیجیتال

وی گفت: یکی از دلایلی که سبب شده بانک مرکزی بر بازار ارز نظارت دقیقی نداشته باشد به خاطر وجود همین ارزهای دیجیتال و فرار سرمایه از کشور و ضعف در نظارت است.

عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین(ع) با بیان اینکه در شرایط کنونی ارزهای دیجیتال تهدید هستند تا فرصت و افق روشنی را نمی‌توان برای آنها ترسیم کرد، افزود: رمزارزها همانند شمشیر دو لبه عمل می‌‎کنند؛ یعنی اگر به شدت قانون‌مند نشوند منجر به فرار سرمایه از کشور خواهند شد اما اگر قانون‌مند شوند حتی ممکن است بازگشت سرمایه‌های دلاری ایرانیان خارج از کشور را که با محدودیت‌ها و تحریم‌های آمریکا مواجه شده‌اند، رقم بزنند یا اینکه مواد اولیه کالاهای واسطه‌ای از طریق تبدیل ارزهای دیجیتال وارد شوند.

گفت‌وگو از سعید امینی

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا