آخرین اخبار

کار هست، برق نیست



بااین‌حال، گزارش‌ها حاکی از آن است که این قطعی برق به‌صورت ۲۴‌ساعته خواهد بود و واحدهای صنعتی به مدت دو روز کامل برق نخواهند داشت. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که مشاغلی مانند سوپرمارکتی‌ها، تولیدی‌های لباس و پوشاک، و همچنین صنایع خرد و کلان همگی تحت تأثیر چنین وضعیتی قرار دارند که متضرر اصلی آنها کارگران هستند.فعالان صنعتی بر این باورند که علاوه بر افزایش هزینه‌های تولید، با کاهش میزان تولید و در پی آن، کاهش قابل توجه صادرات و ارزآوری و از دست رفتن بازارهای صادراتی مواجه خواهیم شد. در چنین شرایطی، دیگر نمی‌توان به ۸ درصدی برای کشورمان امیدوار بود.
   
بازارهای صادراتی سیمان پرید
سیمان یکی ازمحصولات صادراتی کشورمان‌است‌که‌هرساله دراواخر آبان‌ماه شاهدایجاد محدودیت‌های مصرف گازبرای تولیدکنندگان آن بودیم. بااین‌حال در سال‌جاری این محدودیت‌ها از نیمه مهرماه آغاز شدوحال دوماه زودتر ازموعد هرساله (بهمن‌ماه) با قطع برق این واحدها روبه‌رو هستیم.
علی‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان دراین خصوص گفت: در هشت‌ماهه اول امسال ۵۰میلیون تن کلینکر تولید شده که نسبت به هشت‌ماهه سال گذشته سه‌میلیون تن کاهش تولید داشتیم. همچنین در هشت‌ماهه سال‌جاری ۴۸میلیون تن تولید سیمان داشته‌ایم که تولید این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰۰هزار تن کاهش یافته است.
وی با بیان این‌که در سال گذشته ۷۶میلیون تن سیمان تولید شد، افزود: با این شرایط و محدودیت برق و گاز پیش‌بینی می‌شود تولید سیمان در سال‌جاری درنهایت به ۷۰میلیون تن برسد. الوندیان ادامه داد: با توجه به محدودیت برق و گاز این نگرانی وجود دارد که از صادرکننده سیمان به واردکننده سیمان تبدیل شویم. به علت قطع برق در مردادماه امسال ۷۰درصد کوره‌های کارخانه‌های سیمان متوقف شده بود.  این مقام صنفی گفت: در طول چند سال گذشته سالانه حدود ۱۳ تا ۱۴میلیون تن صادرات سیمان و کلینکر داشتیم،‌ بنابراین ادامه قطعی انرژی ممکن است علاوه بر بازار داخل، بازار‌های صادراتی ما را نیز به مخاطره اندازد.
   
فیوز کشاورزان هم پرید
کشاورزان و تولیدکنندگان مواد غذایی و کالاهای اساسی نیز از قطعی مکرر برق زیان گسترده‌ای دیدند، به‌طوری‌که قطع برق چاه‌آب فقط در یک شهرستان ۴۰۰۰میلیارد تومان خسارت زد. از سوی دیگر چندی پیش نیز بازرس اتحادیه مرغداران گوشتی از خسارت ۲۰درصدی قطعی برق به مرغداری‌ها گفته بود.
   
خسارت گسترده به شرکت‌های فولادی
حمید باقریان، یک فعال صنعت فولاد، در مورد آسیب‌های ناشی از قطعی برق می‌گوید: در یک کارخانه حدود صد نفر در سه شیفت مشغول به فعالیت هستند. کمبود برق در تابستان و کمبود گاز در زمستان ازجمله مشکلات تأمین انرژی در صنعت فولاد است. به‌دلیل کمبود برق، این کارخانه تنها با نیمی از ظرفیت خود فعالیت می‌کند و در برخی روزهای هفته به‌دلیل عدم تأمین برق، کل مجموعه تعطیل می‌شود. وی افزود: هزینه‌های سربار ماهانه، دستمزد کارگران، و مالیات به‌طور کامل محاسبه می‌شود، اما ما مجبور هستیم تنها از ۵۰درصد ظرفیت خود استفاده کنیم که این امر خسارت قابل‌توجهی به تولیدکنندگان وارد می‌کند. مشکل ناترازی برق یک مساله ملی است و در برخی مواقع، سهم شهرک‌های صنعتی تنها دو روز در هفته تأمین می‌شود که می‌تواند آسیب زیادی به تولید وارد کند.
   
تولیدکنندگان لوازم خانگی هم  مشکل دارند
قطعی برق، تولید لوازم خانگی را دچار مشکل کرده است، به‌طوری‌که مسئولان صنفی اتحادیه لوازم خانگی، افزایش تولید این محصولات نسبت به سال گذشته را بعید می‌دانند. 
علیرضا موسوی، نایب‌رئیس انجمن صنایع لوازم خانگی در این خصوص گفت: قطعی برق و گاز آسیب‌های زیادی به واحدهای صنعتی وارد کرده است. متأسفانه دولت تنها دستور تعطیلی می‌دهد و هیچ خبری از جبران خسارات وارده به خطوط تولید نیست.
وی با اشاره به این‌که هر واحد صنفی چندهزار نیروی انسانی دارد، افزود: این تعطیلی‌ها مشکل را حل نمی‌کند. ما باید در پایان ماه حقوق کارگران را پرداخت کنیم، اما نه‌تنها تولیدی نداشته‌ایم بلکه با خرابی خطوط تولید نیز مواجه شده‌ایم و این موضوع هزینه‌های زیادی را به ما تحمیل کرده است.
نایب‌رئیس انجمن صنایع لوازم خانگی با اشاره به قطع برق واحدهای تولیدی لوازم خانگی در دو روز از هفته، گفت: این قطع و وصل برق تنظیمات تمامی دستگاه‌ها را به‌هم‌می‌زند و خسارات زیادی به واحدهای تولیدی وارد می‌کند. با این شرایط، چگونه می‌توان انتظار افزایش تولید و تأمین نیاز بازار را داشت؟ واقعا در این وضعیت، مدیران واحدهای تولیدی قادر به برنامه‌ریزی برای آینده واحد خود نیستند.
   
قطعی برق، بلای جان صنعت نساجی
ازسوی دیگر، گزارش‌ها حاکی از آن است که واحدهای تولیدی صنعت نساجی،مشابه سایر صنایع، درنقاط مختلف کشور پیامک‌های قطعی برق را دریافت کرده‌اند که مدت آن از دو روز تاحتی دو هفته، به‌ویژه دراستان‌های شمالی، متغیر بوده است. 
امامی‌رئوف، دبیرانجمن صنایع نساجی ایران دراین خصوص تأکید کردکه این اقدام، روند تولید درزنجیره صنعت نساجی را با مشکلات جدی مواجه کرده است.حتی واحدهایی که پیش‌تر نسبت به خرید ژنراتور اقدام کرده بودند، اکنون به‌دلیل عدم تأمین گازو گازوئیل با مشکلات انرژی روبه‌رو هستند.تاسف‌بارتر این‌که کارخانجاتی که طرح توسعه را اجرا کرده وبرق مصرفی آنها بیش از ۲ مگاوات است، سه روز درهفته با قطعی برق مواجهند.به عبارت دیگر،به خاطر ‌گذاری و ایجاد اشتغال بیشتر، تحت جریمه قرار می‌گیرند.وی ادامه داد: متأسفانه تلاش برخی دولتمردان در شرایط دشوار تولید در سال جاری، که به‌فرمان مقام معظم رهبری «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری شده، ناکافی است. همچنین، تنها درج شعار سال بر سربرگ اخطاریه‌های قطع گاز و برق و حمایت از پویش «کاهش  دو درجه»دمای منازل و برنامه‌ریزی برای قطع برق واحدهای صنعتی و خانوار، چاره‌ساز نخواهد بود.
امامی‌رئوف اظهار داشت: در ماده۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار، تاکید شده است که عدم قطع برق و گاز واحدهای تولیدی بایددراولویت قرارگیرد.متأسفانه، درسال‌های اخیراین موضوع موردبی‌توجهی قرارگرفته است.دستگاه‌های متولی به‌جای برنامه‌ریزی برای تأمین انرژی مورد نیاز بخش تولید، بیشتر بر مدیریت ناترازی ازطریق قطع برق و گاز واحدهای صنعتی متمرکز شده‌اند.
بااین‌حال، قرار است برق صنایع به مدت دو روز درهفته قطع شود که این امر خسارت زیادی به اقتصاد ملی کشور واردمی‌کند و به بیکاری کارگران منجر خواهدشد. این درحالی‌است که هنوز فصل زمستان آغاز نشده است.دولت باید راهکارهای اساسی برای رفع ناترازی انرژی درکشورارائه کند،زیرا قطع برق یک راهکارکوتاه‌مدت است وبرای حل این ناترازی به برنامه‌ریزی نیاز داریم.
ناصر اسکندری، معاون راهبری تولید شرکت مدیریت تولید برق حرارتی، می‌گوید: نیروگاه‌های کشور با ظرفیت کامل آماده تولید برق هستند، اما به‌دلیل کمبود سوخت، بیش از ۸۵۰۰مگاوات از نیروگاه‌ها از مدار خارج شده‌اند. این موضوع نشان می‌دهد که اگر برای تأمین سوخت نیروگاه‌ها برنامه‌ریزی و ذخایر نفت‌گاز آنها به‌طور کامل تأمین می‌شد، این میزان تولید برق می‌توانست مشکل بخش تولید را برطرف کند.



منبع خبر: جام جم آنلاین

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا