تورم کشورهای عضو «دی8»؛ مانع تشکیل واحد پول مشترک اسلامی
کامران ندری، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در گفتوگو با ایکنا، درباره ظرفیتهای موجود در گروه «D8» برای تشکیل بازار مشترک اسلامی گفت: نه تنها در کشورهای اسلامی بلکه در کل دنیا ظرفیتهای اقتصادی بسیاری وجود دارد که فقط باید از این ظرفیتها و فرصتها بهره گرفت که اتحادیه «دی 8» و حتی بریکس و شانگهای جزئی از آنها هستند. اگر بتوان از این پیمانها به درستی استفاده کرد طبیعتاً به اقتصاد کمک خواهد شد.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات مهم که مانع بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود در اتحادیههایی مانند «دی ۸» یا بریکس شده مربوط به مشکلات خارجی و داخلی بهویژه تحریمهاست و به همین دلیل خیلی نمیتوان از ظرفیت اینها بهره گرفت؛ طوریکه حتی اگر وارد هر پیمان دیگری هم شویم تا زمانی که تحریمها و مسائل داخلی اقتصادی ادامه داشته باشند، نمیتوان به آینده امیدوار بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با بیان اینکه اجلاس اخیر «دی ۸» پیش از آنکه با چاشنی اقتصادی همراه باشد، چاشنی سیاسی داشت، گفت: این اجلاس خیلی به دنبال تحکیم روابط اقتصادی نبود بلکه بیشتر جنبه سیاسی داشت. حال صرف حضور در هر پیمان یا تشکل بینالمللی به معنای برخورداری از ظرفیتها و امکانات آنها نیست، بلکه باید ابتدا ظرفیتسازی صورت گیرد؛ به عبارت بهتر ضرورت دارد با فراهم آوردن زمینههای داخلی و همچنین اصلاح سیاست خارجی بسترهای لازم را برای استفاده از فرصتهای موجود در اتحادیهها و تشکلهای بینالمللی فراهم کرد.
امکان تشکیل واحد پول مشترک در «دی 8» فراهم نیست
ندری با اشاره به تشکیل واحد پولی مشترک اسلامی میان اعضای «دی 8» اظهار کرد: در حال حاضر بسترهای لازم برای تشکیل واحد پولی مشترک میان کشورهای عضو این اتحادیه فراهم نیست؛ باید در نظر داشت اولین اقدام در این راستا تحقق تورم تکرقمی است. با نگاهی به سازوکارهای موجود در منطقه یورو متوجه خواهید شد یکی از پیششرطهای اساسی برای پیوستن به واحد پولی یورو، برخورداری از تورم کمتر از سه درصد بود و کشورهای اتحادیه اروپا نسبت به این موضوع تعهد دادهاند ولی آیا کاهش تورم برای کشوری مانند ایران در آینده نزدیک محتمل است؟!
وی بیان کرد: حجم مداخله دولتها در اقتصاد بسیار زیاد بوده و بعید است در چنین شرایطی و با توجه به تعرفههای وضعشده بتوان با اقتصاد دنیا تعامل دوسویه و سازنده داشت، چه برسد به اینکه به واحد پولی مشترک دست پیدا کنیم. علاوه بر ایران، ترکیه هم درگیر تورم است ولی با این تفاوت که این کشور تنها یک مشکل اقتصادی دارد اما اقتصاد ایران درگیر دهها مشکل است. ترکیه روابط خوبی با دنیا دارد؛ در صورتی که ایران تحت شدیدترین تحریمهاست و از حیث اقتصادی با دیگر کشورها روابط گسترده ندارد و از سوی دیگر عضو FATF هم نیستیم، سرمایهگذاری خارجی در ایران خیلی اندک و ناچیز و زیرساختهای اقتصادی و انرژی هم فرسوده است.
لزوم استفاده از نظرات کارشناسان اقتصادی
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در حاکمیت باید برای شنیده شدن مشکلات گوش شنوا وجود داشته باشد، گفت: بارها کارشناسان و صاحبان نظر و ایده از مشکلات سخن گفتهاند و راهکار هم ارائه دادهاند ولی کسی به آنها توجه نمیکند؛ بیتوجهی منجر به دلسردی دلسوزان شده و آنها را به نظارهگر تبدیل کرده است. مثلاً بارها گفته شده اصلاح بودجه امری لازم و ضروری است و خیلی از هزینههای غیرضروری دولت را باید کاهش داد اما متأسفانه برخی ذینفعان اجازه این کار را نمیدهند.
ندری بیان کرد: از سوی دیگر بارها بر تبدیل اقتصاد عمومی به اقتصاد خصوصی و از بین بردن انحصارات اقتصادی تأکید شده اما متأسفانه برخی در داخل به خاطر نفع شخصی مانع آن شده و هر چقدر که مردم از شرایط کنونی ناراضی و نالان هستند، آنها رضایت دارند! به همین دلیل میان مردم و حاکمیت شکاف به وجود آمده است. به طور کلی در چنین شرایطی نه میتوان از مزیتهای پیمانها و اتحادیههای اقتصادی بهره حداکثری گرفت و نه اینکه امکان ایجاد واحد پولی مشترک میان اعضای «دی 8» وجود دارد.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید