آخرین اخبار

ایران ارتباط مستقیم با جریان حاکم در سوریه ندارد


اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه

به گزارش خبرنگار ایکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری با اصحاب رسانه که صبح امروز، دوشنبه سوم دی، در وزارت امور خارجه برگزار شد، با تبریک میلاد حضرت زهرا(س) و حضرت مسیح(ع) درباره سخنان دیروز رهبر معظم انقلاب اسلامی پیرامون تأمین مالی اغتشاش‌گران از جانب دشمنان گفت: مداخله و خرابکاری آمریکا در کشورهای دیگر و ایران سابقه طولانی دارد و امر تازه‌ای نیست و این به بخش ثابت سیاست خارجی این کشور تبدیل شده اما اینکه یک مقام رسمی دولت دموکرات آمریکا از مداخله در امور داخلی ایران سخن می‌گوید همانند برگ سیاهی در کتاب قطور مداخلات ایالات متحده در امور داخلی ایران است.

 

وی افزود: این کشور در حمایت از صدام و سرنگونی هواپیمای ایرباس و تحریم‌های غیرقانونی ید طولایی دارد. این رویکردهای مداخله‌جویانه آمریکا هرچند هزینه‌هایی را برای ما به وجود آورده اما حافظ می‌گوید «تو به تقصیر خود افتادی از این در محروم، از که می‌نالی و فریاد «چرا» می‌داری؟»

 

وی درباره آینده ایران در سوریه اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران همیشه برای صلح و ثبات در سوریه تلاش کرده ولی در حال حاضر ارتباط مستقیم با جریان حاکم در سوریه نداریم.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تصویب قطعنامه سازمان ملل علیه رژیم صهیونیستی اظهار کرد: سه قطعنامه علیه رژیم صهیونیستی وجود دارد؛ یکی مربوط به ۲۰۰۷ که در آن سازمان ملل مسئولیت رژیم صهیونیستی را برای آسیب رساندن به محیط زیست لبنان در پی حمله به مخازن نفتی این کشور متذکر می‌شود. قطعنامه دیگر مربوط به سوءاستفاده رژیم صهیونیستی از منابع طبیعی فلسطینی‌ها بود که مورد انتقاد قرار گرفته است. در قطعنامه دیگر نیز نسبت به سرنوشت فلسطین ابراز نگرانی شده و قطعنامه دیگر هم مربوط به غیرقانونی شدن فعالیت سازمان آنروا در اسرائیل بود که مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای در مخالفت با آن تصویب کرد.

 

بقایی درباره تأکید آمریکا بر عدم حضور ایران در سوریه گفت: مردم سوریه بالغ هستند و می‌توانند برای تعیین سرنوشت خود ایفای نقش کنند. این اصرار آمریکا از رویکرد مداخله‌جویانه این کشور خبر می‌دهد. مداخلات آمریکا هیچ امنیتی را برای کشورها به ارمغان نیاورده و امروز کشورها به این رویکرد آمریکا بی‌تفاوت هستند. 

 

بقایی درباره سفر رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه به مصر برای شرکت در اجلاس «دی 8» گفت: نفس این سفر بسیار درست بود و با هدف شرکت در «دی ۸» انجام شد و بسترهای توسعه روابط با هشت کشور بزرگ اسلامی را فراهم می‌آورد و از سوی دیگر فرصت خوبی برای پیشبرد رایزنی‌های دوجانبه بود. مصر کشور بزرگی در جهان اسلام و دنیای عرب محسوب می‌شود. جمهوری اسلامی ایران همواره خواستار توسعه رابطه با کشورهای منطقه بوده و در این راستا گفت‌وگوهای خوبی با مصر هم در سطح وزیرخارجه و هم در سطح رئیس‌جمهور انجام شد.

 

وی ادامه داد: هیچ گفت‌وگویی در خلأ صورت نمی‌گیرد و اجلاس هشت کشور اسلامی با توجه به حضور ایران، ترکیه و مصر از این جهت مهم بود. در این اجلاس درباره تحولات غزه و لبنان گفت‌وگو شد و این گفت‌وگوها برای تنظیم روابط کشورهای عضو اثرگذار بود.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: موضوع سوریه یکی از موضوعات مهم در گفت‌وگوهای ایران و ترکیه بود و موضع ما مشخص و آن هم حفظ تمامیت ارضی سوریه و عدم مداخله در امور داخلی این کشور است و باید طرف‌های دخیل به این اصل هم در کلام و هم در عمل پایبند باشند. همچنین مهم است که سوریه به محلی برای رشد تروریسم تبدیل نشود و باید همه کشورها به این جمع‌بندی برسند که هرگونه ناامنی در این کشور به ناامن شدن کل منطقه منجر خواهد شد.

 

بقایی در واکنش به اتهام‌زنی علیه ایران که گفته بودند جمهوری اسلامی با استفاده از کودکان به دنبال توسعه شبکه نیابتی خود در دیگر کشورهاست، اظهار کرد: این ادعا هم مضحک، هم شرم‌آور و هم غیراخلاقی است. کیفیت اتهام‌زنی‌ها علیه ایران سخیف و نازل‌ شده و اینکه می‌گویند از این طریق به دنبال توسعه شبکه نیابتی خود هستیم واقعاً قابل پذیرش نیست. ایران نه نیازی به نایب دارد و نه آن را می‌خواهد چون ایران، ایران است.

 

وی درباره عضویت دائم ایران در اتحادیه اوراسیا گفت: اتحادیه اوراسیا یکی از سازمان‌های چندجانبه اقتصادی است که از مدت‌ها قبل با آنها ارتباط داشتیم و از سال ۱۹۹۸ در قالب موافقتنامه ترجیحی با اعضای آن رابطه داشتیم و برای موافقتنامه اصلی مذاکراتی انجام شده و تصویب آن در قزاقستان به معنای پذیرش ایران است و به نظر من با موافقت مجلس شورای اسلامی مشکلی نخواهد بود. به زودی نشست عالی اوراسیا در روسیه برگزار خواهد شد و از طرف جمهوری اسلامی ایران هم وزیر صمت شرکت خواهد کرد و یکی از دستورکارهای این نشست تصویب عضویت ناظر ایران است.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اخباری مبنی بر پیرامون ارسال پیغام از سوی ترامپ که توسط عمان به ایران ابلاغ شده است، گفت: من در این باره اطلاعی ندارم ولی جمهوری اسلامی ایران هیچگاه مشکلی با مذاکره نداشته ولی به شرط اینکه با احترام متقابل و از موضع برابر همراه باشد.

 

بقایی درباره عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با عربستان تأکید کرد: این پروژه به جری‌تر شدن رژیم صهیونیستی منجر می‌شود و اعضای سازمان ملل نباید اجازه دهند که جنایت‌های این رژیم عادی شود، امری که با ممانعت آمریکا مواجه شد. نسل‌کشی مردم فلسطین توسط صهیونیست‌ها هیچگاه فراموش نخواهد شد و عادی هم نمی‌شود.

 

وی با اشاره به روایت اخیر ترکیه از تحولات سوریه گفت: همانطور که قبلاً گفتم طرفین روایت‌های خاص خود را دارند ولی اصل مهم آن است که طرفین نباید اجازه دهند شرارت در منطقه گسترش یابد و قطعاً جمهوری اسلامی ایران با شرارت‌ها مقابله کرده و با ناامنی و تهدید برخورد می‌کند.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره کشته شدن دو شهروند ایرانی در شمال فرانسه گفت: ابعاد این موضوع برای ما روشن نیست و با وجود اینکه قاتل در بازداشت به سر می‌برد هنوز نمی‌دانیم این اقدام تروریستی بوده یا چیز دیگر و انتظار داریم طرف فرانسوی شفاف‌سازی کند و وزارت خارجه پیگیر این موضوع است. در اینجا به خانواده این دو شهروند تسلیت می‌گویم.

 

بقایی با اشاره به احتمال هرج و مرج در سوریه اظهار کرد: یکی از نگرانی‌ها ما از ۱۲ سال پیش تاکنون همین است. نگرانی ما این است که سوریه دچار بی‌دولتی نشود و از این طریق تروریست‌ها توسعه یابند و به فعالیت‌های تروریستی در دیگر کشورها مبادرت بورزند. امیدواریم دوران گذار این کشور روند به خوبی انجام شود تا جریان‌های افراطی و تروریستی گسترش نیابند و این در تعاملات ما با دیگر کشورها مدام مورد تأکید قرار گرفته است.

 

وی درباره آمادگی ایران برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده است و در این سال‌ها همیشه نگرانی‌هایمان را مطرح کردیم و قبلاً هم از طریق مذاکرات به برجام دست یافتیم ولی طرف مقابل باید بررسی کند چه کردند که برجام به این سرنوشت دچار شد.ایران در ادامه به رفتارهای طرف مقابل توجه خواهد کرد و براین اساس تصمیم‌گیری می‌کند ولی جمهوری اسلامی ایران هیچگاه طرف ترک‌کننده میز مذاکره نبوده است.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره به رسمیت شناختن قبرس شمالی گفت: ما دولت قبرس را به رسمیت می‌شناسیم نه قبرس شمالی. 

 

بقایی با تأکید بر انسجام داخلی سوریه گفت: وقتی از یکپارچگی سوریه صحبت می‌کنیم این به مثابه یک بسته است و باید درباره ابعاد آن فکر شود. متأسفانه بخش‌هایی از کشور سوریه تحت اشغال آمریکاست و نگرانی‌هایی را در رابطه با یکپارچگی سوریه به وجود آورده و کشورهای اشغال‌کننده نمی‌توانند درباره تمامیت ارضی سوریه صحبت کنند و باید موضع روشنی داشته باشند. حتی بخش‌هایی از خاک این کشور به اشغال صهیونیست‌ها درآمده است.

 

وی درباره روابط ایران و ترکیه اظهار کرد: ترکیه همسایه ماست و به حسن همجواری پایبند بوده‌ایم و این به نفع دو ملت است. اختلاف‌نظرهایی وجود دارد و برای حل آنها خیلی صریح مذاکره می‌کنیم. 

 

بقایی درباره ترور کارمند سفارت ایران در سوریه اظهار کرد: برای ما مشخص نیست کدام شخص یا گروه ایشان را به شهادت رسانده‌اند و یا اصلاً اقدام تروریستی بوده یا خیر. این اتفاق در شرایط هرج و مرج و ناامنی رخ داده و از دولت سوریه خواستیم در این باره شفاف‌سازی کنند.

 

وی درباره ادعای اخیر برخی مقامات اقلیم کردستان عراق که گفته بودند ایران از میان شهروندان این اقلیم به دنبال به کارگیری جاسوس است، افزود: قرار نیست درباره هرچه آنها می‌گویند موضع‌گیری کنند.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره‌ حمله آمریکا به یمن گفت: این تجاوز به یمن با همه قوانین و منشور حقوق بین‌المللی در تضاد است. آسیب رساندن به مراکز فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی مصداق نقض حقوق بشر و حتی جنایت جنگی است و بی‌عملی نهادهای بین‌المللی را نشان می‌دهد. در طی ۱۴ ماه گذشته نهادهای بین‌المللی سکوت کرده‌اند و این برای کل امنیت جهان خطر بزرگی است.

 

بقایی درباره خروج اتباع ایرانی در سوریه اظهار کرد: ما تمام اتباع خود را خارج کردیم و فکر می‌کنم دیگر اتباع غیرمقیم در این کشور نداشته باشیم.

 

وی با اشاره به احتمال گفت‌وگوهای ایران با سه کشور اروپایی اظهار کرد: گفت‌وگوهای میان ایران و سه کشور اروپایی با توافق طرفین ادامه خواهد داشت و در نشست اول توافق شد با همان محتوا و جنس در قالب گفتگو و نه مذاکره نشست دیگری برگزار شود. هم در خصوص موضوعات دو طرفه، هم در خصوص مسائل منطقه‌ای و همچنین هسته‌ای بحث و تبادل نظر شده و می‌شود و نشست بعدی نیز در هفته آخر دی ماه احتمالاً برگزار می‌شود.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص عضویت جمهوری آذربایجان در سازمان اقتصادی «دی 8» تصریح کرد: ما در قالب سیاست همسایگی از درخواست جمهوری آذربایجان برای عضویت در سازمان «دی 8» حمایت کردیم و امیدواریم حضور این کشور در این سازمان به رشد و ارتقای روابط کشورهای اسلامی کمک کند.

انتهای پیام

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا