هزینه 80 میلیارد دلاری بازسازی غزه پس از 15 ماه جنگ
به گزارش خبرگزاری تسنیم، روزنامه انگلیسی تایمز در گزارشی با اشاره به “ارقام تکاندهنده” هزینههای جنگ غزه نوشت: با نزدیک شدن به پایان این جنگ، نهادهای کمکرسان بینالمللی در حال بررسی خسارات فاجعهبار وارد شده به این منطقه پرجمعیت و چگونگی بازسازی آن در آینده هستند.
به گفته وزارت بهداشت فلسطین، این جنگ که جان بیش از 46 هزار فلسطینی را گرفته، بیش از 50.8 میلیون تُن آوار به جای گذاشته است؛ حجمی بیشتر از آوارهای باقیمانده از جنگ اوکراین و 17 برابر مجموع آوارهای تولید شده در سایر جنگها از سال 2008 تاکنون.
در ادامه گزارش تایمز که روز پنجشنبه منتشر شد، آمده است: هزینه برداشت این آوارها حدود 970 میلیون دلار برآورد شده و بازسازی ممکن است تا 80 میلیارد دلار هزینه دربرداشته باشد.
دو سوم این منطقه که محل زندگی 2.1 میلیون نفر است، تخریب شده یا آسیب دیده است که شامل بخش عمدهای از زیرساختها نیز میشود. سازمان ملل اعلام کرده که تنها 16 بیمارستان از 35 بیمارستان غزه به آنهم به صورت جزئی فعال هستند.
بر اساس برآوردهای سازمان ملل، پاکسازی آوارها ممکن است بیش از 14 سال طول بکشد. بازسازی خانهها نیز تا سال 2040 زمان میبرد، در حالی که 90 درصد جمعیت آواره شدهاند و بسیاری از آنها در چادر زندگی میکنند. تمامی محلهها به همراه مدارس، بیمارستانها و زیرساختهای فاضلاب تخریب شدهاند.
حداقل 57 درصد از زیرساختهای آب این منطقه، از جمله کارخانه های آب شیرین کن در شمال و مرکز غزه، تخریب یا آسیب دیدهاند.
یک گزارش که در ژوئن 2024 یعنی تنها 8 ماه پس از شروع جنگ، منتشر شد، اعلام کرد: به ازای هر متر مربع در نوار غزه، اکنون بیش از 107 کیلوگرم آوار وجود دارد که ممکن است حاوی مهمات منفجرنشده، مواد خطرناک و بقایای اجساد باشد.
بر اساس این گزارش، کل حجم آوارهای ناشی از درگیری فعلی در غزه بیش از پنج برابر حجم آوارهای تولید شده از درگیری داعش در موصل در سال 2017 (7.65 میلیون تن) است.
در اکتبر، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفت که سطح تخریب، بهویژه در مناطق شمالی غزه که شاهد عملیاتهای مکرر نظامی اسرائیل برای شکست حماس بودهاند، زندگی را در این منطقه «غیرممکن» کرده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، طی یک سخنرانی در هفته جاری به این چالش اشاره کرد و خواستار آن شد که تشکیلات خودگردان فلسطین، که بخشهایی از کرانه باختری را کنترل میکند، با کمک شرکای بینالمللی و بودجههای خارجی، اداره غزه را بر عهده بگیرد.
با این حال، این طرح با شک وتردیدهایی مواجه خواهد شد. یک مقام عرب که کشورش پیش ازاین به غزه کمکهای بشردوستانه فرستاده بود، به تایمز گفت: ما دیدهایم که تمام (کمکهای بازسازی قبلی) نابود شده است.
سخنرانی بلینکن کمی بیش از یک دهه پس از سخنرانی جان کری، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا، انجام شد که در اجلاسی در قاهره برای تأمین بودجه بازسازی غزه پس از جنگ یکماهه 2014 صحبت کرد. این جنگ پس از جنگهای قبلی در سالهای 2012 و 2008 رخ داد.
کری در آن زمان گفت: این سومین بار در کمتر از شش سال است که ما مجبوریم همراه با مردم غزه با چالش بازسازی مواجه شویم.
جنگ 2014 در آن زمان فاجعهبار تلقی میشد اما در مقایسه با جنگ اخیر، کوچک به نظر میرسد.
در اجلاس 2014، کشورهای حاضر 5.4 میلیارد دلار کمک به غزه را متعهد شدند که نیمی از آن برای بازسازی در مدت سه سال اختصاص یافت.
تا سال 2017، تنها بخش کوچکی از این کمکها تحقق یافت، زیرا اسرائیل شرایط سختگیرانهای برای ورود تجهیزات ساخت و ساز قابل استفاده توسط حماس اعمال کرد.
کشورهایی که پیشتر در بازسازی غزه مشارکت کرده بودند، اما شاهد تخریب مجدد آن بودند، در عمل به تعهدات خود کُند عمل کردند. این کشورها اکنون با تردید بیشتری مواجه هستند، مگر اینکه نشانهای از پایان جنگ اخیر وجود داشته باشد. اما دلایل کمی برای خوشبینی وجود دارد: حماس، که اسرائیل وعده ریشهکنی آن را داده، همچنان قدرتمندترین گروه در این منطقه است و بر اساس برآوردهای آمریکا، تقریباً به همان تعداد نیروهای از دست دادهاش، نیروهای جدید جذب کرده است.
در حال حاضر صدها هزار فلسطینی مجبورند در چادرهایی با وضعیت نامناسب زندگی کنند، در حالی که کشورهای همسایه مانند مصر از پذیرش گسترده آوارگان خودداری میکنند، چرا که میترسند آنها اجازه بازگشت به غزه را نداشته باشند.
انتهای پیام/
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید