تجارت ایران و روسیه بدون واسطه | پیمان پولی تهران و مسکو چه دستاوردهایی را به همراه دارد؟
به گزارش همشهریآنلاین، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی میگوید با عملیاتیشدن پیمان پولی بین ۲ کشور، مبادلات اقتصادی و تجاری سرعت میگیرد، آسانتر میشود و ریال و روبل به عنوان واحد پولی ایران و روسیه بر اساس نرخ توافقی بازار ارز تجاری کشورمان ملاک تسویه خواهد بود. او تصریح کرد: تابلوی روبل با نرخ توافقی بزودی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران راه اندازی و پول دیجیتال ایران و روسیه نیز به منظور افزایش ارزش مبادلات اقتصادی فعال میشود.
سوال مهم اما این است که آیا تجربه اجرایی شدن پیمان دوجانبه پولی بین تهران و مسکو میتواند با کشورهای دیگر طرف تجاری ایران ملاک عمل قرار گیرد؟ رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه پیمان پولی بسیار فراتر از اتاق پایاپای است، اظهار کرد: به واسطه این پیمان، با روبل و ریال مبادله خواهیم کرد. هم اکنون در حال راه اندازی اتاق پایاپای با قزاقستان و چند کشور دیگر هستیم. اما در پیمان پولی میان ایران و روسیه، مشکل نرخ تسویه ارز بود که به زودی این مسأله نیز برطرف می شود و دیگر نیازی به اتاق پایاپای نیست و تمام مبادلات به روبل و ریال انجام می شود. لذا به تجار اطمینان می دهم که در زمینه پولی مشکلی وجود ندارد.
۳ توافق پولی تهران و مسکو
روسای بانکهای مرکزی ایران و روسیه هفته گذشته در جریان مذاکره و دیدار روسای جمهور ۲ کشور بر سر ۳ موضوع مهم به توافق رسیدهاند که در صورت اجرایی شدن، پول های ملی در تجارت دو کشور ملاک عمل خواهد بود و پیامرسان های بانکی و بومی موسوم به سپام و SPFS به هم وصل شده و شبکه پرداخت کارتی دو کشور هم متصل خواهند شد. افزون بر این به گفته فرزین قرار است: با راه اندازی شعب بانک های «V.T.B» و “میربیزینس” تجار ایرانی می توانند عملیات صادرات خود را از طریق این شعب انجام دهند همچنین با تمهیدات پیش بینی شده در صدد رفع مشکل عدم تعادل تجاری بین دو کشور هستیم.
انتقال پیام بانکی بدون سویفت
این گزارش میافزاید: در حالی که حدود دو سال از راهاندازی سیستم سوئیفت محرمانه میان ایران و روسیه میگذرد، کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه خبر داده که با راهاندازی این پیامرسان محرمانه، سوئیفت بهطور کامل از مبادلات پولی و بانکی دو کشور حذف شده است.
با راهاندازی سیستم پیامرسان محرمانه میان ایران و روسیه، تبادلات مالی دو کشور دیگر نیازی به استفاده از سوئیفت ندارند. این اقدام، نتیجه تلاشهای مشترک دو کشور برای تسهیل روابط بانکی و تجاری، بهویژه در شرایط تحریمها، بوده است. این سیستم به نام SPAM (سیستم پیامرسان بانکهای ایران) و SPFS (سیستم پیامرسان بانکهای روسیه) امکان انتقال اطلاعات مالی را بهصورت مستقیم و بدون وابستگی به شبکههای مالی بینالمللی فراهم کرده است.
اثر توافق پولی بر تجارت
کامبیز میرکریمی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه میگوید: با رشد و توسعه بازار ارز تجاری میان ایران و روسیه، روبل نیز بهعنوان یکی از ارزهای معتبر در مبادلات ایران و روسیه معرفی خواهد شد. این بازار به صادرکنندگان و واردکنندگان این امکان را میدهد که ارزهای خود را با نرخهای مناسبتر و بدون وابستگی به ارزهای خارجی معامله کنند. او افزود: با حذف سوئیفت از روابط بانکی و تقویت استفاده از ارزهای ملی و سیستمهای پیامرسان داخلی میتواند بهطور قابل توجهی به استقلال اقتصادی دو کشور کمک کند.
علیرضا پیمانپاک، قائم مقام سابق وزارت جهاد کشاورزی یکی از مهمترین عوامل توسعه تجارت ایران و روسیه را توسعه روابط بانکی و مالی اعلام و تاکید کرد: اقدامات موثر بانک مرکزی در سالهای اخیر موجب توسعه روابط مالی و بانکی با روسیه شد و تجار و بازرگانان هماکنون میتوانند با سهولت به تجارت با روسیه بپردازند.
یک بانک روسی در راه ایران
خبر دیگر اینکه آندری کوستین رئیس وی تی بی بانک روسیه اعلام کرد که این بانک درصدد تاسیس یک بانک تابعه در ایران تا پایان سال ۲۰۲۵ میلادی (دیماه ۱۴۰۴) است و این موضوع در انتظار موافقت مقامات ایرانی است. او با بیان اینکه ما قصد خود را برای افتتاح یک بانک در ایران تا پایان سال ۲۰۲۵ اعلام کردهایم، افزود: این موضوع به معنای ورود اولین بانک روسی به بازار ایران است و ما درخواست خود را به مقامات ایران ارائه کرده و امیدوار هستیم که مجوز لازم برای این موضوع تا پایان سال جاری صادر شود. این بانک روسی دفتر نمایندگی خود را در سال ۲۰۲۳ در ایران دایر کرده و اولین بانک روسی است که دارای نمایندگی در ایران است.
۹ دستاورد توافق پولی ایران و روسیه
۱- پیمان پولی میان ایران و روسیه: این پیمان بر اساس نرخ توافقی ارز دو کشور (ریال و روبل) اجرا میشود که میتواند تسهیل و تسریع در مبادلات تجاری میان ایران و روسیه را به دنبال داشته باشد.
۲- راهاندازی تابلوی روبل: این اقدام کمک خواهد کرد تا نرخ تسویه ارز بین ایران و روسیه براساس توافقات تجاری تعیین شود.
۳- پول دیجیتال ایران و روسیه: یکی از اقدامات جدید در این پیمان پولی، استفاده از پول دیجیتال دو کشور برای مبادلات تجاری است که میتواند نقش مهمی در افزایش حجم معاملات اقتصادی داشته باشد.
۴- سیستم پیامرسان SPAM و SPFS: این اتصال باعث میشود به طور مستقیم و بدون نیاز به سوئیفت، تبادلات مالی میان دو کشور را تسهیل شود که در شرایط تحریمها بسیار حیاتی است.
۵- فعالسازی کارتهای شتاب در روسیه: در حال حاضر، کارتهای عضو شبکه شتاب ایران در خودپردازهای روسیه فعال شدهاند و در مرحله بعدی کارتهای روسی در ایران فعال خواهند شد.
۶- رفع مشکل عدم تعادل تجاری: با استفاده از نرخ توافقی برای روبل و ریال و راهاندازی اتاق پایاپای، مشکلات عدم تعادل تجاری میان دو کشور کاهش مییابد.
۷- همکاریهای بانکی میان دو کشور: بانکهای ایران و روسیه در حال راهاندازی شعبههای جدید و همکاریهای بیشتر هستند، بهویژه در خصوص فاینانس و تسهیلات برای صادرات.
۸- برنامههای بلندمدت برای دلارزدایی: در آینده، همکاریهای ایران و روسیه میتواند زمینهساز حذف دلار از مبادلات تجاری میان دو کشور و گسترش استفاده از ارزهای ملی یا پولهای دیجیتال باشد.
۹- بریکسپی و رقابت با سوئیفت: در سطح جهانی، سیستم جدید پرداخت بریکسپی میتواند بهعنوان جایگزین سوئیفت در میان کشورهای عضو بریکس و حتی سایر کشورهای غیرعضو عمل کند.
سکو میتواند با کشورهای دیگر طرف تجاری ایران ملاک عمل قرار گیرد؟ رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه پیمان پولی بسیار فراتر از اتاق پایاپای است، اظهار کرد: بهواسطه این پیمان، با روبل و ریال مبادله خواهیم کرد. هماکنون در حال راهاندازی اتاق پایاپای با قزاقستان و چند کشور دیگر هستیم؛ اما در پیمان پولی میان ایران و روسیه، مشکل نرخ تسویه ارز بود که بهزودی این مسئله نیز برطرف میشود و دیگر نیازی به اتاق پایاپای نیست و تمام مبادلات به روبل و ریال انجام میشود؛ بنابراین به تجار اطمینان میدهم که در زمینه پولی مشکلی وجود ندارد.
۳توافق پولی تهران و مسکو
رؤسای بانکهای مرکزی ایران و روسیه هفته گذشته در جریان مذاکره و دیدار رؤسای جمهور ۲کشور بر سر ۳موضوع مهم به توافق رسیدهاند که درصورت اجراییشدن، پولهای ملی در تجارت ۲کشور ملاک عمل خواهد بود و پیامرسانهای بانکی و بومی موسوم به سپام و SPFS به هم وصل میشوند و شبکه پرداخت کارتی ۲کشور هم متصل خواهند شد. افزون براین بهگفته فرزین، قرار است با راهاندازی شعب بانکهای «V.T.B» و «میربیزینس» تجار ایرانی بتوانند عملیات صادرات خود را از طریق این شعب انجام دهند. فرزین افزود: همچنین با تمهیدات پیشبینیشده درصدد رفع مشکل عدمتعادل تجاری بین ۲کشور هستیم.
انتقال پیام بانکی بدون سوئیفت
این گزارش میافزاید: درحالیکه حدود ۲سال از راهاندازی سیستم سوئیفت محرمانه میان ایران و روسیه میگذرد، کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه خبر داده که با راهاندازی این پیامرسان محرمانه، سوئیفت بهطور کامل از مبادلات پولی و بانکی ۲کشور حذف شدهاست.با راهاندازی سیستم پیامرسان محرمانه میان ایران و روسیه، تبادلات مالی ۲کشور دیگر نیازی به استفاده از سوئیفت ندارند. این اقدام نتیجه تلاشهای مشترک ۲کشور برای تسهیل روابط بانکی و تجاری، بهویژه در شرایط تحریمها بودهاست. این سیستم بهنام SPAM (سیستم پیامرسان بانکهای ایران) و SPFS (سیستم پیامرسان بانکهای روسیه) امکان انتقال اطلاعات مالی را بهصورت مستقیم و بدون وابستگی به شبکههای مالی بینالمللی فراهم کرده است.
منبع خبر: همشهری آنلاین
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید