دولتها رقیب تعاونیها هستند
به گزارش خبرنگار مهر، امروز یکشنبه ۳۰ دی ماه ۱۴۰۳ نشست تعامل اتاق تعاون ایران و قوه قضائیه با حضور رئیس اتاق تعاون ایران و سخنگو قوه قضائیه در محل اتاق تعاون برگزار شد.
اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه در این نشست، گفت: امروز در کشور با کاهش کارآمدی در حوزه حکمرانی رو به رو هستیم؛ البته این کاهش کارآمدی در قوای مختلف خود را نشان میدهد.
وی افزود: اگر بخواهیم به برخی از ناکارآمدیها در دولت اشاره کنیم، وجود حداقل ۴۵ هزار پروژه نیمه تمام، کسری بودجه قابل توجه، ناترازیهای انرژی و… بار سنگینی است که دولتها به دوش میکشند. این امر منجر به این شده که تمام برنامهریزیهای دولتی مسکن باشد به جای این که برنامههای راهبردی و بلندمدت در دولتها شکل گیرد.
جهانگیر گفت: در قوه مقننه با توجه به عمر طولانی مجلس که حدود ۱۱۵ سال است و بیش از ۱۳ هزار قانون تصویب شده اما بخشی از این قوانین متناقض با قوانین دیگر بوده و این امر دست حکمرانی را در غل و زنجیره کرده است. همچنین اصلاح این قوانین زمان بر بوده زیرا ممکن است با تصویب یک قانون ساختاری ایجاد شده باشد که حذف ماده قانونی مشکلاتی را به وجود آورد.
در ادامه سخنگوی قوه قضائیه به کاهش کارآمدی در قوه قضا اشاره کرد و گفت: شکلگیری این قوه پس از انقلاب با کمک شهید بهشتی بود که به دلیل زیرساختهای ضعیفی که داشت، شاهد بودیم و هستیم که قوه در قالب وزارتخانه مورد توجه قرار گرفت.
وی اظهار کرد: به موازات این کاهش کارآمدی و با توجه به مشکلاتی که در برهههای مختلف گریبانگیر کشور شد، اقتصاد کشور دچار مشکلات متعدد گردید. مشکلات اقتصادی بر مسائل اجتماعی و سیاسی هم تأثیر گذاشت و عدهای خواسته و برخی ناخواسته در جرگه امور نادرست قرار گرفتند و نتیجه آن تشکیل پروندههای بسیار در قوه قضائیه شد.
جهانگیر ضافه کرد: رسیدگی به این حجم از پرونده خود مشکلی است که به چالشهای قبل افزوده شده است.
سخنگوی قوه قضائیه با مطرح کردن این پرسش که برای ارتقا کارآمدی حکمرانی در کشور باید چه کرد، گفت: یکی از راهکارهای اساسی که از سوی صاحب نظران عنوان میشود مشارکت دادن مردم در تصمیمگیریها و تصمیمسازیها است. شکل پیشرفته این مشارکت در قالب تعاونیها بوده که میتوان از نقش مردم در حل این چالشها بهره جست.
وی با طرح این پرسش که چرا با وجود پیش بینی شدن اقتصاد تعاونی در قانون اساسی اما سهم آن در اقتصاد محقق نشده است، اظهار کرد: پاسخ به این مسئله بر میگردد که دولتها رقیب بخش خصوصی و تعاونیها بوده و این تصور وجود دارد با فعالیت این بخشها، نقش دولت کم رنگ میشود.
جهانگیر بیان کرد: تجربه دولتهایی که خود را مردمی میدیدند اما ۱۰۰ درصد تصمیمات، دولتی بود بلوک شرق است که کوچکترین تصمیمات در تشکلات دولتی و حکومتی گرفته میشد و نتیجه آن فروپاشی رژیمهای سوسیالیستی است.
سخنگوی قوه قضائیه یادآور شد: ما باید از این تجربیات استفاده کرده و به نقش مردم در تعاونیها اهمیت دهیم. همچنین باید به سوی الگوهایی برویم که انعطاف ایجاد میکنند که یکی از این الگوها تعاونیها هستند.
وی گفت: شاید یکی از مهمترین اشکالات در حوزه حکمرانی در کشورهای دنیا، بحث تأخیر در تصمیمگیری و تصمیم سازی از سوی دولتها بوده که باید در قالب تعاونیها کاهش یابد.
جهانگیر با بیان این که چارهای نداریم جز کمک به افزایش سرمایه اجتماعی و امید در جامعه که با توجه کردن به بخش خصوصی و تعاونیها محقق میشود، افزود: در این راستا ضرورت دارد تا تعاونیها اعتباربخشی شده و به جایگاه واقعی خود برگردند چرا که برخی سوءاستفادهها در این بخش سبب شده تا نام تعاونیها زیر سوال برود. بنابراین ضرورت دارد تا اتاق تعاون ایران با ساز و کاری مشاوره حقوقی رایگان به افرادی که میخواهند وارد تعاونیها شوند، ارائه دهد؛ علاوه بر این که تعاونیهای برتر شناسایی و معرفی شوند.