آخرین اخبار

شازده‌های قاجار تماشاخانه های تهران را قرق کرده‌اند – اخبار روز کشور

به گزارش همشهری آنلاین، دوره قاجار برای تئاتری‌ها همیشه جذاب بوده و در طول سال حتما نمایش‌هایی را می‌بینیم که در دوران قاجار می‌گذرند. حالا هم سه نمایش همزمان روی صحنه هستند که یا موضوعشان قاجار است و یا در زمان قاجار می‌گذرد:

شازده‌های قاجار تماشاخانه های تهران را قرق کرده‌اند

مزین السلطنه، عمارت هما

نمایش مزین السلطنه را مهران رنجبر نوشته و حمیدرضا ملاحسینی آن را کارگردانی کرده است. این نمایش که در عمارت هما روی صحنه است داستان مریم مزین‌السلطنه، اولین زن خبرنگار ایرانی است که در زمان قاجار اولین روزنامه زنان را در ایران با نام «شکوفه» تاسیس کرد. او در شماره اول نشریه شکوفه به سردبیری خودش نوشت : «هیچ مملکتی پا به دایره تمدن و ترقی نگذاشت مگر بوسیله روزنامه. عقاید و عادات را که در نهاد ما رسوخ پیدا کرده ترک نمی‌شود مگر بواسطه روزنامه و جرایدی که مخصوص خود و بزبان خودشان که مانوس هستند.» جالب این جاست که مزین السلطنه نماینده ایران در سازمان ملل هم بوده است. در این نمایش دوره قحطی ۱۹۱۹ و بحران‌های سیاسی و اجتماعی ایران روایت شده است. ، قصه‌ای از شجاعت، ایستادگی و امید است. محور اصلی داستان، مزین‌السلطنه، یک روزنامه‌نگار پیشرو و که فراتر از زمان خود می‌اندیشد و برای احقاق حقوق مردم ایران تلاش می‌کند.

الهام ‌شعبانی، فاطیما ‌بهارمست و الهه ‌شه‌پرست بازیگران این نمایش هستند.

شازده‌های قاجار تماشاخانه های تهران را قرق کرده‌اند

سفرنامه آبجی مظفر، سالن اصلی تئاترشهر

نمایش دیگری که با موضوع قاجار در سالن اصلی تئاترشهر حال اجراست سفرنامه آبجی مظفر نوشته و کار قطب الدین صادقی است. اگر در مزین‌السطنه داستان یک شخصیت و از طریق آن اوضاع اجتماعی زمان قاجار روایت می‌شود، ‌ در اینجا با شخصیت مظفرالدین شاه قاجار روبه رو هستیم که برای شرکت در نمایشگاه ۱۹۰۰ فرانسه به پاریس رفته است. نمایشگاه ۱۹۰۰ پاریس یکی از مهم ترین اتفاقات فرهنگی این کشور است و در آن به مناسبت شروع قرن بیستم، غرفه‌هایی از کشورهای مختلف دایر بود و از طریق آن پیوند فرهنگی میان کشورها به خصوص بین شرق و غرب به وجود آمد و بعضی از اگزوتیک‌ترین شکل‌های تئاتری شرق توسط غربی‌ها کشف و گرته‌برداری شد. سفرنامه آبجی مظفر حین سفر شاه به فرانسه رابطه عاطفی بین یکی از همراهان شاه و یک سرباز فرانسوی اتفاق می‌افتد و در بازگشت به ایران ماجراها ادامه پیدا می‌کند. این نمایش یک کمدی موزیکال است و از المان‌های نمایش سنتی ایرانی در آن استفاده شده است. این نمایش تا پیش از جشنواره فجر اجرا دارد و پس از آن هم تا ده اسفند روی صحنه است.

شازده‌های قاجار تماشاخانه های تهران را قرق کرده‌اند

کنسرت نمایش ایرج، ‌ تماشاخانه شهرزاد

کنسرت-نمایش «ایرج -زهره-منوچهر» منظومه مشهور ایرج میرزا به نام «زهره و منوچهر» را دستمایه روایت قرار داده که داستانی عاشقانه به سبک افسانه‌های کهن دارد. نمایش نوشته علی پالیزدار است و به کارگردانی مهرداد ‌آبجار در تماشاخانه شهرزاد روی صحنه رفته است.

در این نمایش یک گروه موسیقی در قهوه‌خانه‌ای تصمیم می‌گیرند منظومه زهره و منوچهر ایرج میرزا را نقالی و با موسیقی اجرا کنند. قمر، خواننده زن نیز با جمع آنان می‌پیوندد. در بخش دیگر صحنه، این حکایت اجرا می‌شود. ایرج میرزا شاعر مهم دوره قاجار و یکی از صداهای مشروطه است. محمدرضا شفیعی کدکنی در باره او در کتاب «ادوار شعر فارسی» انتشارات سخن، می‌نویسد: «ایرج میرزا به همراه محمّدتقی بهار، بلندترین صدای شعر دوره مشروطه بود. او برخلاف بهار که از زاویه میهن‌پرستی به مشروطه می‌نگریست، بیشتر از دیدگاه یک بورژوای اشرافی، منتقد روابط اجتماعی بود.»

امیر ‌غفارمنش، مهدی ‌رکنی، رضا صمدپور، آرزو ‌کریمی‌زند، ارسلان ‌محمدی، شکیبا ‌کیا، دلارام راضیان، رایان شیخ حسینی، محسن آقایی، محسن مهرجویی، علیرضا فرحی، سعید گلابتون، کیوان براتی، مهبد ‌فیضی و کمال ‌رضوی بازیگران این نمایش هستند و گروه موسیقی ول شدگان بخش موسیقی آن را برعهده دارد.

لینک منبع اصلی خبر

لینک خبر در ارتباط اقتصادی

این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا