نوشدارو پس از گرانی برنج!
این امر به این دلیل صورت گرفته که با توجه به آمارهای اشتباه وزارت جهاد کشاورزی و تاکید مسئولان این سازمان مبنی بر تولید دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج، شاهد کاهش ۲۶ درصدی واردات برنج در سال جاری بودیم. به طوری که سهراب سهرابی گفته بود، با احتساب کشت نشاء مجدد و راتون، میزان شلتوک تولیدی چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تن بوده که از آن ۷/۲ میلیون تن برنج سفید تولید شد. وی درباره میزان نیازمندی کشور هم عنوان کرد، با احتساب مصرف سرانه ۳۵ کیلوگرم و ۲۰۰ هزار تن ذخایر استراتژیک، آمار نیاز بازار داخل به این محصول پرمصرف سه میلیون و ۲۰۰هزار تن است، در نتیجه بنابر میزان تولید داخل ۵۰۰ هزار تن برنج خارجی باید وارد شود.
از سوی دیگر تا تاریخ ۲۴دی امسال، ۶۶۰ هزار تن برنج وارد کشورمان شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته،۲۶ درصد کاهش یافته، این در حالی است که سالانه نیازمند واردات حدود ۱.۲میلیون تن برنج بدون احتساب واردت دخایر اساسی هستیم. این میزان برنج وارداتی از امارات متحده عربی، پاکستان، تایوان، مناطق آزاد و هندوستان وارد کشورمان شده که عمدتا تحتتاثیر افزایش قیمت جهانی نیز بوده است. میزان واقعی تولید برنج در کشورمان تنها به دو میلیون تن میرسد و مابقی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج مورد نیاز کشور از طریق واردات تامین میشد. همین امر سبب شد که قیمت برنج خارجی به بیش از ۷۰ هزار تومان برسد و کمبود شدید در بازار این کالای اساسی ایجاد شود که زمینه گرانی آن را فراهم آورد. مرکز آمار نیز بهصراحت در گزارشهای دو ماه اخیر خود اعلام کرده که قیمت برنج خارجی و داخلی در بازار بهشدت افزایش یافته است.
درهمین خصوص دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامینکنندگان برنج گفت: قیمت مشخصی برای برنج خارجی نمیتوان اعلام کرد؛ چراکه در مغازهها به دلیل کمبود، نرخهای سلیقهای و بعضا افزایش ۶۰ تا ۷۰ درصد اعمال میشود. مسیح کشاورز میگوید: در فصل برداشت دولت هیچ اقدامی برای کاهش دوره ممنوعیت یا ورود بارهای رسوبی به بازار نداشت که این امر منتج به کمبود جدی و افزایش ۵۰ درصدی قیمت برنج خارجی در بازار شد که نمایندگان استانهای جنوبی به این قضیه اعتراض کردند.
به گفته وی، مقدار کمی برنج توسط بازرگانی دولتی وارد بازار شده، اما بعید است که بتواند در کاهش قیمت بازار اثرگذار باشد؛ چراکه افزایش قیمت برنج خارجی منجر به افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت کالای همردیف، همچون برنج پرمحصول ایرانی شده است. با این حال، وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده که با توسل به بذور اصلاحشده، به دنبال افزایش خوداتکایی این محصول ارزشمند در کشور است.
طرح جهش تولید برنج کلید خورد
به طوری که طرح پنجساله جهش تولیدبرنج با مشارکت معاونت امورزراعت وزارت جهادکشاورزی، ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و سازمانهای جهادکشاورزی سه استان شمالی کشور (مازندران، گیلان و گلستان) کلید خورد. در اینخصوص علیرضا مهاجر، معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه مرحله نخست این طرح در سطح ۲۵۰۰ هکتار در سال آینده به اجرا گذاشته میشود، اظهار کرد: طرح جهش تولید برنج به صورت آزمایشی در هر یک از استانهای گیلان و مازندران در سطح ۱۰۰۰ هکتار و در استان گلستان در سطح ۵۰۰ هکتار هدفگذاری شده است. مهاجر پیشبینی کرد؛ در سال نخست این طرح در سال آینده ۱۴ هزار و ۳۸۰ تن شلتوک و ۸۶۲۸ تن برنج سفید بهدست آید. وی تهیه بذر، تغذیه مناسب و مبارزه با آفات، بیماریها و علفهای هرز را سه اصل مهم در اجرای طرح جهش تولید برنج عنوان کرد و موضوع کمآبیاری و کاهش مصرف آب در شالیزارها را با اهمیت خواند.
معاون وزیر جهادکشاورزی تصریح کرد: با سه عامل بذر مناسب، تغذیه و مبارزه با آفات، بیماریها و علفهای هرز، میتوان ۳۰ تا ۵۰ درصد میزان عملکرد در شالیزارهای برنج را در واحد سطح افزایش داد. مهاجر از مسئولان جهادکشاورزی سه استان شمالی کشور خواست ظرف یک هفته، مناطق و کشاورزان موردنظر را برای اجرای این طرح تعیین و معرفی کنند و حداکثر ظرف ۱۰ روز نیز نهادههای مورد نیاز پیش از آغاز کار، تدارک و آماده شود. وی در عین حال گفت: این طرح باید واقعبینانه باشد و توام با صرفهجویی و برنامهریزی دقیق پیش برود.
گفتنی است وزارت جهاد کشاورزی طی سنوات گذشته همواره مدعی بوده که با اصلاح بذر برنج و روی آوردن به زهکشی اراضی در استانهای شمالی و جنوبی کشورمان میتواند به خودکفایی در تولید برنج برسد.
منبع خبر: جام جم آنلاین
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید