بررسی خاموشی های دیروز تهران از زاویه دیگر
شیما قاسمی منش: با توجه به قطعی گسترده برق در تهران در روز گذشته، که به طور میانگین در اکثر مناطق به مدت ۴ ساعت بدون هیچگونه اطلاعرسانی قبلی رخ داد، نگرانیها و تردیدها در میان شهروندان به اوج خود رسید.
در فصل سرد زمستان که هر لحظه اهمیت انرژی دوچندان میشود، این اختلال ناگهانی نه تنها بر عملکرد سیستمهای گرمایشی و حمل و نقل تأثیر گذاشت، بلکه سوالاتی جدی دربارهی کارایی و آمادگی سیستمهای مدیریت بحران انرژی در شهر مطرح کرد.
عدم اطلاعرسانی قبلی، پاسخگو نبودن مدیران وزارت نیرو و وزارت نفت و در نهایت عدم شفافیت در خصوص علل خاموشی شب گذشته تهران موجبات نارضایتی عمومی را فراهم آورده است.
با وجود تعطیلی نیمی از استانهای کشور بهمنظور کاهش مصرف گاز، برخی کلانشهرها از جمله تهران دچار خاموشیهای گسترده شدند. مناطقی از پایتخت در خاموشی فرو رفتند که نشان میدهد چالش ناترازی برق همچنان یک معضل جدی است.
این موضوع، به گفته مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق، بر پایداری شبکه برق کشور تأثیر گذاشته و نیاز به مدیریت مصرف انرژی را بیش از پیش ضروری کرده است.
سخنگوی صنعت برق در این خصوص گفت: تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاهها توسط وزارت نفت در حال انجام است، اما برای حفظ روند کنونی تأمین برق، همکاری مردم ضروری است. اگر مشترکان تنها ۱۰ درصد در مصرف برق و گاز صرفهجویی کنند، میتوان از بروز خاموشیهای بیشتر جلوگیری کرد.
دیدگاه وزارت نفت؛ چالش انتقال گاز از جنوب به شمال کشور
در همین راستا، وزارت نفت نیز با انتشار بیانیهای، دلایل محدودیتهای اخیر را توضیح داد. طبق این بیانیه، بیش از ۹۰ درصد منابع گاز کشور در جنوب قرار دارد، در حالی که ۷۰ درصد از مصرف گاز خانگی و تجاری در نیمه شمالی کشور انجام میشود. با افزایش مصرف در فصل سرما، انتقال گاز از جنوب به شمال کشور در شرایط پیک مصرف، با اولویت بخش خانگی انجام میشود و این امر میتواند منجر به کاهش تخصیص گاز به نیروگاهها شود.
وزارت نفت تأکید کرده است که مدیریت بهینه مصرف سوخت، بهرهگیری از نیروگاههای با راندمان بالا، و انتقال حداکثری برق از نیروگاههای جنوب به شمال کشور میتواند تا حد زیادی این چالش را مدیریت کند.
بهانه جویی به جای قبول مسئولیت
قطعیهای اخیر برق در تهران نشان میدهد که ناترازی انرژی، یک چالش ساختاری و فراتر از یک بحران مقطعی زمستانی است. وابستگی بیش از حد به گاز طبیعی برای تولید برق، تمرکز منابع گازی در جنوب کشور، و از همه مهمتر ضعف مدیریتی سبب شده که تأمین پایدار انرژی با مشکلاتی مواجه شود.
در عصر پیشرفتهای علمی و فناوری و با وجود دسترسی به گزارشهای دقیق هواشناسی برای ماه های آینده، واکنش به موقع مسئولان در برابر بحرانهای انرژی به مراتب ناکافی و غیرقابل قبول است. از سوی دیگر در حالی که در اواخر بهمن ماه به سر میبریم و نیاز نیروگاه ها و مصارف خانگی در اوج سرما مشخص شده است وزارتخانه یا سازمان مسئول در این حوزه بهانه غافلگیری را مطرح می کند. اینکه نیروگاه های تهران ناگهان متوجه شوند سوخت ندارند و به مدت 4 ساعت بخش عمده ای از پایتخت در خاموشی برود مسئله ای غیر قابل قبول است.
در نهایت شرایط دیروز پایتخت و خاموشی گسترده در تهران فقط ناشی از عملکرد ضعیف مدیریتی در حوزه تولید، تامین، توزیع در حوزه وزارتخانه های نیرو و نفت بود.
انتهای پیام/
لینک منبع اصلی خبر
لینک خبر در ارتباط اقتصادی
این خبر توسط موتور ارتباط اقتصادی جمع آوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید